30 Ocak 1935 tarihli Cumhuriyet Gazetesinde “Spor İdarecisi Bir Türk Kadını, Bir Genç Kız İnegöl İdmanyurdu Reisi Oldu” başlığı yer alıyordu.
Haberde “Yeni idare heyetinde reisliğe Orta Mektep Resim Muallimi Vahide, kâtipliğe Muallim İbrahim Öz, veznedarlığa Zürra Mehmet, İdare Memurluğuna İbrahim, azalıklara da Remzi ve Necati seçilmişlerdir.
Bu mesai taksimi İnegöl’de büyük bir konuşmayı temin etmiş bulunuyor. Çünkü Türkiye’de kadınlara cemiyet hayatında yer verildiği gün, birinci ve ilk olarak bir kadın arkadaş spor kulübünde reis bulunuyor” yazmaktadır.
“İdmanyurdu kulübüne başkan seçilen Vahide Birkey; 1909 İstanbul doğumlu olup Güzel Sanatlar Akademisi Tezyinat (Süsleme) Şubesi mezunudur.
1926 yılında Galatasaray Spor Kulübü Kürek Takımında lisanslı sporcu idi.
31 Aralık 1933’de İnegöl Ortaokulunda resim öğretmeni olarak göreve başladı.
2 Nisan 1934 tarihinde İnegöl İdmanyurdu Spor Kulübüne üye oldu. Ocak 1935’te kulüp tarihinin 12. Olağan kongresinde başkanseçildi.
Kulübün başında iki yıl kalan Vahide Öğretmen 13 Eylül 1937 tarihinde İzmit Ortaokuluna tayin edildi.”
Bir kadının bir spor kulübüne başkan seçilmesi İnegöl için olduğu kadar Türk Spor Tarihi için de ilk defa yaşanan bir olaydı.
Aynı günlerde; 5 Aralık 1934 tarihinde Türk kadınına Seçme ve Seçilme hakkı verilmiş, 8 Şubat 1935 tarihli Milletvekili Seçimlerinde de 17 kadın milletvekilimiz olmuş bunlardan birisi de İnegöl kökenli Bursa Milletvekili Şekibe İnsel’di.
Bu gelişmelerin ışığında: İnegöl’ün dönemsel gelişmeleri iyi okuduğu ve buna uygun pozisyon alabildiği sonucunu çıkarabiliriz.
Bir başka çıkarım da bir yıl önce ilçeye atanan bir bayan öğretmenin, Galatasaray Spor Kulübünün eski bir sporcusu ve üyesi olması “Liyakat” olarak görülüp ilçedeki tek spor kulübüne başkan olmasını sağlamıştır.
Bir başka ayrıntı da Vahide Hanıma görevi devreden önceki başkan İbrahim Öz de aynı zamanda Halkevi Spor Komitesi Başkanlığı görevini de yürüten bir başka muallimdir.
TURHAN ŞAHİN