Yoga Yapmanın Hükmü nedir?

Bu soru, özellikle İslami açıdan değerlendirildiğinde cevabı merak ediliyor. Yoga, geleneksel olarak Hinduizm ve Budizm'in dini uygulamalarının bir parçası olarak görülüyor.

Peki, bu bağlamda bir Müslüman için yoga yapmak caiz mi? İşte bu sorunun cevabını arıyoruz.

Young Candid Man Sitting Fitness Mat

Dinî Boyutuyla Yoga

Yoga Nedir?

Yoga, fiziksel, zihinsel ve ruhsal gelişimi hedefleyen bir uygulama disiplinidir. Kelime anlamı olarak Sanskritçe’de "birlik" veya "birleşme" anlamına gelen "yoga", bedenin, zihnin ve ruhun bir araya gelmesi olarak tanımlanır.

Yoga uygulamaları genellikle fiziksel pozlar (asanas), nefes teknikleri (pranayama) ve meditasyon içerir. Amacı, kişinin bedensel ve zihinsel sağlığını geliştirmek, ruhsal farkındalığı artırmak ve içsel huzuru sağlamaktır.

Son Trend Yüz Yogası Ile Doğal Güzelliğe Merhaba! (3)

Yoganın Tarihi

Yoga, Hindistan kökenli bir uygulamadır ve kökleri binlerce yıl öncesine dayanır. Yoga’nın en eski metinleri arasında Vedalar ve Upanişadlar bulunur. Ancak, yoganın sistematik hale gelmesi ve bugünkü anlamıyla uygulanmaya başlaması, özellikle Patanjali'nin "Yoga Sutraları" adlı eserine dayanır.

Patanjali, MÖ 200 civarında yaşadığı düşünülen bir bilge olup, yogayı sekiz basamaklı bir disiplin olarak sistemleştirmiştir. Bu basamaklar, ahlaki kurallar, kişisel disiplin, bedensel duruşlar, nefes kontrolü, duyuların kontrolü, konsantrasyon, meditasyon ve derin içsel farkındalığı içerir.

Yoga

Yatalak hastalar nasıl namaz kılar? Göz İşaretiyle Namaz Nasıl Kılınır? Yatalak hastalar nasıl namaz kılar? Göz İşaretiyle Namaz Nasıl Kılınır?

Yoga Hangi Dine Ait?

Yoga, Hinduizm, Budizm ve Jainizm gibi Dharmic (Hindistan kökenli) dinlerle sıkı bir şekilde bağlantılıdır. Özellikle Hinduizm’de yoga, kişinin ruhsal gelişimini ve tanrıya ulaşmasını sağlayan bir yol olarak kabul edilir.

Yoga, Hindistan’daki kültürel ve dini pratiklerin bir parçasıdır ve tarihsel olarak Hinduizmin bir parçası olarak gelişmiştir. Bununla birlikte, yoga zamanla dini bağlamından koparak, dünya genelinde çeşitli sağlık ve zindelik uygulamalarının bir parçası haline gelmiştir.

Yoga, Hinduizm ve Budizm'de bireyin arınmasına ve hakikate ulaşmasına yardımcı olan dini bir uygulama olarak kabul ediliyor. Bu onlar için bir ibadet şeklidir.

Ülkemizdeki birçok yoga merkezi, kendilerini bu dinlerden ayrı tutarak bağımsız bir egzersiz ve terapi yöntemi olarak sunuyor bunu.

Ancak, bu iddiaların tam olarak doğru olmadığı bu merkezlerde Hint dinlerinin misyonerliğinin de yapıldığı iddia ediliyor.

Yoga, Hint dinlerinde halen dini bir uygulama olarak yerini korumakta. Peki bunu bir spor vb olarak yapmak caiz mi?

Fashionable Young Female With Grayish Hair Sitting Gomukhasana Cow Pose While Practicing Hatha Yoga Bedroom After Awakening Keeping Eyes Closed Pressing Hands Together Namaste

Yoga ve İslam

İslam perspektifinden bakıldığında, bir Müslümanın diğer dinlerin inanç ve ibadetlerine dayalı bir uygulama olan yogayı bilerek yapması, dinî açıdan uygun görülmüyor.

İslam'ın temel prensiplerini göz ardı etmek ve diğer dinlere ait ibadet şekillerini benimsemek, başka dinlerin ibadet şekillerinden fayda ummak kabul edilemez olarak nitelendiriliyor.

Müslüman'ın yoga yapmasına ihtiyacı da yoktur. Çünkü Namaz, dua ve tefekkür başta olmak üzere İslam'daki bir çok ibadet inanç ve manevi boyutunun yanında egzersiz, terapi, arınma, huzur bulma, rahatlama gibi bir çok faydalı özellik ve işlev taşımaktadır.

Namaz gibi temel ibadetleri yok sayıp, başka dinlerin ibadet şekillerini her ne sebeple olursa olsun tercih etmek Müslüman için doğru bir davranış değildir.

Full Shot Woman Doing Yoga

Müslüman yoga yapmaz

Niyet spor yapmaksa bunun bir çok şekli ve yolu vardır. Başka dinlerin sembolleşmiş ibadet yollarını özellikle tercih etmek neden?

Din İşleri Yüksek Kurulu, 12.07.2017 tarihli açıklamasında, "Bir Müslüman'ın, başka bir dinin inanç ve ibadetlerine dayandığını bilerek yoga yapması caiz değildir" ifadesini kullanmıştır.

Young Smiling Guy Sitting Fitness Mat Meditating

Müslümanın Yoga Yapması Caiz Mi?

Müslümanların yoga yapıp yapamayacağı konusu, İslam alimleri arasında tartışmalı bir konudur. Bu konuda farklı görüşler mevcuttur:

  1. Caiz Görmeyenler:

    • Bazı İslam alimleri, yoganın kökeninin Hinduizm ve diğer Dharmic dinlerle bağlantılı olduğunu, bu nedenle manevi bir uygulama olarak yapılmasının İslam inancıyla çelişebileceğini belirtirler.
    • Yoga ritüelleri ve meditasyon teknikleri, Hinduizm'deki ibadet biçimlerine benzetilebilir ve bu durum şirke (Allah’a ortak koşma) yol açabilir.
    • Dolayısıyla, bu alimler, özellikle dini ve manevi boyutlar içeren yoga uygulamalarının Müslümanlar için caiz olmadığını savunur.
  2. Caiz Görebilenler:

    • Diğer bazı İslam alimleri ise, yoganın fiziksel egzersiz ve meditasyon boyutlarının, dini ritüellerden bağımsız olarak uygulanabileceğini ve bu şekilde yapılmasının caiz olabileceğini belirtirler.
    • Eğer yoga, sadece bedensel esneklik, güçlenme ve stres azaltma gibi sağlık amaçlarıyla uygulanıyorsa ve dini bir ibadet olarak görülmüyorsa, caiz olabileceği düşünülür.
    • Ancak yine de bu alimler, yoga yaparken İslami inanç ve ibadetlere aykırı bir şey yapılmaması gerektiğini vurgularlar.

Yoga-1

WhatsApp’ta Genç Gazete kanalını takip edin:

https://whatsapp.com/channel/0029Va9sUvv7YSdBkk9nnX0G

KANALI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYIN

NASIL TAKİP EDEBİLİRSİNİZ ?

Eğer bu yazıyı mobil web tarayıcıdan ya da uygulamadan okuyorsanız BURAYA tıklayarak abone olabilirsiniz.

Whatsapp İhbar Hattımıza haber göndermek için;

0532 696 30 57

02Kalp4Meditasyonjpg Zmn5 Bdz6K Ff Qmbolif Og

İnanç haberleri için TIKLAYINIZ!

Kaynak: www.kurul.diyanet.gov.tr