İnanç

Ölen yakınlarımıza sevaplarımızı bağışlayabilir miyiz?

Sevdiklerimizin ruhuna hayır duası etmek, ibadet sevabını bağışlamak mümkün mü? Dua ve hayırlarımız ölülere ulaşır mı? İşte Diyanetin cevabı!

Abone Ol

Yakınlarını kaybedenlerin en büyük tesellisi, onlara dua etmek ve hayır işleyerek sevabını bağışlamaktır. İslam dininde, yapılan ibadetlerin sevabının başkasına bağışlanması konusunda farklı görüşler bulunmaktadır.

Bu yazımızda, bu konuya dair merak edilenleri ve din alimlerinin görüşlerini detaylı bir şekilde ele alacağız.

Sevabın Bağışlanması Hakkında Din Alimlerinin Görüşleri

İslam alimleri, yapılan ibadetlerin sevabının başkasına bağışlanması konusunda genel olarak hemfikirdirler. Özellikle Peygamber Efendimizin (s.a.v) hadislerinde bu konuya dair birçok örnek bulunmaktadır.

Peygamber Efendimizin (s.a.v) cevabı

Peygamber Efendimiz (s.a.v) , annesi ve babası vefat ettikten sonra onlara nasıl iyilik ve hayır yapılabileceği sorulduğunda, "Onlara dua etmek, rahmet dilemek, onlar için istiğfar etmek, vasiyetlerini yerine getirmek, dostlarına hürmet edip ikramda bulunmak, akrabaları ile ilgilenip onlara karşı üzerine düşeni yapmaktır." buyurmuşlardır. (Ebû Dâvûd, Edeb, 130; İbn-i Mâce, Edeb, 2)

Bu hadis, sevabın bağışlanmasının önemini ve bunun farklı yollarla yapılabileceğini göstermektedir.  

Ölüler adına Sadaka Verme ve Sevabın Ulaşması

Bir diğer hadiste ise Peygamber Efendimiz (s.a.v) , annesi vefat eden ve onun adına sadaka verirse sevabının kendisine ulaşıp ulaşmayacağını soran bir sahabeye, "Evet, ulaşır. Onun namına sadaka ver." buyurarak, sadaka vermenin sevabının ölen kişinin ruhuna ulaşacağını belirtmiştir.

İslam dininde ibadet sorumluluğu Ferdîdir

Sevabın bağışlanması, kişinin kendi ibadetlerini yerine getirme sorumluluğunu ortadan kaldırmaz. Herkes öncelikle kendi amellerinden sorumlu olacaktır. Ancak başkalarına yapılan iyilikler ve bağışlanan sevaplar, kişinin sevap defterine işlenir ve ahirette karşılığını görmeye vesile olur.

Kabir Ziyareti ve Dua

Yapılan ibadetlerin sevabının bağışlanması için kabir ziyaretinde bulunmak şart olmamakla birlikte, Peygamber Efendimizin  (s.a.v) kabirleri ziyaret ederek dua ettiği bilinmektedir. Bu nedenle, imkanı olanların zaman zaman kabir ziyaretinde bulunarak sevdiklerine dua etmesi önemlidir.

Peygamber Efendimiz (s.a.v) öldükten sonra 3 kişinin amel defterinin kapanmadığını, yaptıkları hayırlar sebebiyle sevaplarının devam ettiğini haber vermiştir:

1-Hayırlı evlat yetiştiren anne baba, evlatları hayır işledikçe anne babaya da sevap yazılır

2- Faydalı bir ilim bırakan, hayırlı öğrenci yetiştiren alim, geride bıraktığı ilimden faydalanıldıkça o kişiye sevap yazılır

3-Sadaka-i Cariye bırakan: Cami, okul, medrese, kurs, hastane, yol, köprü vb insanların faydalandığı eserler bırakanlar, buralardan insanlar faydalandıkça o kişiye sevap yazılır. (Müslim, Vasiyyet 14)

Bu hadisten de anlıyoruz ki: ölen kişiye de dua, hayır ve sevap ulaşır.

İnanç haberleri için TIKLAYINIZ!