Turan Şahin'in köşe yazısı

ANTALYA’YA GÖTÜRÜLEN ŞOFÖR: Antalya’ya bir düğüne davetliydiler. Düğünde alkol alırız dönüşte araba kullanamayız diyerek alkol kullanmayan bir arkadaşlarını da yanlarında götürdüler. Düşündükleri gibi de oldu, düğünde alkol aldılar.

Dönüşte alkol kullanmayan arkadaş direksiyona geçti, ilk iş bir benzin istasyonuna girdi, alkol alanlarda uyumaya geçti. İki saatten fazla olmuştu, uyuyanlardan biri uyandı ki yine benzin istasyonundalar.

Arkadaşına seslendi “Benzin almamış mıydın?” Mesele anlaşıldı, alkol almayan şoför de benzin istasyonunda anayola çıkmak için yolun uygun olmasını beklerken uyuyakalmıştı.

ARABA’DA UYUR MUSUN?: Altmışlı yıllar; İki İnegöllü Bursa Santral Garaj’da karşılaşırlar. Birbirlerini iyi tanıyorlardı, Karşılıklı hal hatır sonrası biri diğerine sorar “Arabada uyur musun” diğeri cevap verir “Pek uyumam ama hayırdır ağabey”

“Yahu sorma dün gece Bursa’da İnegöl arabası kalmamıştı İnegöl’de inerim düşüncesiyle Eskişehir arabasına bindim, uyumuşum İnegöl’ü geçmişiz, mecburen Eskişehir’e kadar gittik.

Eskişehir Garajından bir Bursa arabasına bindim, gene uyumuşum Bursa’ya kadar bir daha gelmiş olduk. Senin anlayacağın dün geceden beri arada geziyorum.”

Gülüştüler, diğer İnegöllü konuştu. “Neyse şimdiki bineceğimiz İnegöl arabası olunca sıkıntı yok.”

İZ BIRAKAN İNEGÖLLÜLER

AHMET UĞUR: Kulaca Tarım Kalkınma Kooperatif Başkanı, cemiyet adamı. 04 Nisan 1945 tarihi İnegöl Kulaca köyü doğumludur. İlkokulu köyünde ortaokulu İnegöl’de okudu. İnegöl Ortaokulu 1962-63 mezunudur. Tarım ile uğraşarak hayatını sürdürdü. Kurucuları arasında yer aldığı Kulaca Tarım Kredi Kooperatifinde 1975-79 yılları başkanlık yaptı. Ara dönemlerde yönetim kurulu üyeliği yaptı ise de 1993 yılından itibaren aralıksız olarak kooperatif başkanlığı görevini sürdürmektedir. Türkiye Milli Kooperatifler Birliği için; başka ülkelerden gelip kooperatifçiliği tanımak isteyen yabancı konuklara sunulan örnek kurumdur. Ayrıca 42 yıl boyunca giderek gelişen bir süreç yaşanması da inceleme konusudur. Ülkemizde yetişmeyen bazı ürünleri tanımak için yapılan ARGE çalışmalarının da İnegöl tarımına katkıları fazladır. Bunun dışında 10 Ocak 2009 ve 01 Mart 2013 tarihli kongrelerde İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkan Yardımcısı seçilmiştir. İnegöl Rotary Kulüp tarafından 2012 yılında Meslek Hizmet Ödülü ile ödüllendirilmiştir. Kaynakça : 29.07.2016 tarihinde kendisi ile görüşüldü.

Resim1-5

ALİ RIZA UĞURLU: Ailesi 1938 Dersim Sürgününde İnegöl'e yerleştirilmiştir. 1951 yılında inegölde doğar. Sürgün affı çıkınca aile olarak memleketleri Erzincan'a dönerler. Eğitimini Erzincan Sanat Enstitüsü’nde tamamlayan Uğurlu birçok kamu kuruluşunda çalışır ve emekli olur. Dede olarak Cem Vakfı Derneğinde birçok hizmette bulundu. Muhtelif yayın organlarında makaleler kaleme aldı. Cem TV'de Alevi Bektaşiliği üzerine programlar yaptı. Alevi İslam Din Hizmetleri Başkanlığı görevinde de bulundu. Alevi Toplumu ve Kültürüne hizmete devam ediyor. Kitap :  Garip Dede Dergahı (1999), Aşkı Muhabbet (2006), Ateş'i Aşk (2010) Kaynakça : www.caferider.com.tr/aidh-baskanligina-ali-riza-ugurlu-getirildi, www.cemvakfi.org.tr/dedeler-babalar/ali-riza-ugurlu,

2-205