Birçok futbolcu yetiştiren İdmanyurdu, bunları Bursa Kulüplerine vermiştir.

Meşhurlarından bir kaçı orta uç Münir Güven, Zula Ahmed, Nuri Bozacılar Akınspor’da oynamış ve 1949-1950 Şampiyonluğunda müessir olmuşlardır.

İdmanyurdu’ndan Mustafa; Çelik’e, Çapar İsmet; Güven’e, Karabiber İsmet; Güven’e, Muhsin; Acar’a, Zeynel; Ankara Gençlerbirliğine, Asım Yeşilten, Musa Şengül, Necati Kaçar ve İbrahim Uysal; Bursa Gençlerbirliğine transfer oldu.

Daha iyi bir kategoride yer almak her sporcu ve takım için istenen bir durum olup, 1950’li yıllar İnegöl’ündeki futbolcular için de tabii ki öyle olmuştur.

Adı geçen Bursa takımlarının, anılan dönem ve öncesinde Türkiye Şampiyonalarında elde ettiği başarılı sonuçlar göz önüne getirilirse bu transferlerin önemi daha iyi anlaşılır.

Bu transferler aynı zamanda İnegöl’de oynanan futbolun seviyesinin de göstergesidir. 1950’li yıllarda başarılı futbolcu olmanın bir başka önemli krıteri ise “Bursa Karması” o dönemdeki adıyla “Bursa Muhteliti”nde yer almaktı, o da şöyle olurdu:

Türkiye Şampiyonası’nda ili temsil edecek şampiyon takımın aynı ilin diğer takımlarından sporcu takviyesi yapmasına izin veren bir sistem vardı.

Üç büyükler ve dönemin diğer önemli takımlarıyla yapılan özel maçlarda da Muhtelit olarak çıkılırdı.

İnegöllü sporcularımız takviye sporcu olarak o kadrolarda yer alıyorlardı.

 21 Ağustos 1958, Şirin İnegöl Gazetesi İdmanyurdu’nun 35. Yılında 35 Hususiyet başlıklı yazı “1952 yılındaki Bursa Karmasında; Münir Güven, Ahmet Ö zaras, Ömer Bibican ve Kemal Girginer adlı dört futbolcu yer almış.

1955 yılında Ankara’da yapılan Cumhuriyet Kupası maçında Bursa Karması Takımında Kemal Girginer ve Erol Erkal’ın, Ankara Karması Takımında ise İnegöllü Usteğmen Rıza Palaska ve İnegöllü Er Hıfzı Doğdubay’ın yer aldıkları görülüyor.”

Doğanspor’un geçmişinin dile getirildiği 11.12.1958 tarihli Şirin İnegöl Gazetesinde ise “İlk teşkil olunan Bursa Karmasında Doğanspor’dan Kemal Dikmen ve Necmi Güngör’ün yer aldığı, sonrasında Halil Kelebek, Şadan Koyuncu, Ahmet Havran, Nuri Bozacılar, Fikret Ulusoy’un da Bursa Muhteliti forması altında güzel oyunlar çıkardıkları belirtiliyor.”

1952 yılında 0-0 biten Bursa Karması-Galatasaray maçındaki Fikret Ulusoy’un kaleci performansı ve 1960 yılında Bursa Karması-Galatasaray maçında Metin Öktay’ın penaltısını kurtaran Kaleci Necati Kaçar’ın kaleci performansları mutlulukla hatırlanırdı.

1950’li yıllar gerek kulüp gerek futbolcu başarısı ile öne çıkan, İnegöl için gururla hatırlanacak bir zaman dilimidir.