“Futbol tarihçisi, gazeteci-yazar Cem Atabeyoğlu’nun iddiasına göre Fenerbahçe ve Türk Futbolunun unutulmaz ismi 1898 doğumlu Zeki Rıza (Sporel), 1912 yılında sadece bir yıl için Bursa Işıklar Askeri Lisesine okumaya gelirken, yanında futbol topunu getirir, Bursa’nın futbolla tanışması bu olayla gerçekleşir.”

Osmanlı Melekleri Türk Futbolunun Kadim Devreleri sayfa 334-335’te Bursa’daki ilk futbol maçlarına ait bir makale hakkında kitabın yazarı Prof. Dr. Mehmet Yüce’nin yaptığı değerlendirme yer alır. “Bursa’da futbol ilk defa çoğu şehirde olduğu gibi mekteplerde başlamıştır. 1913 senesi mektepler arası gayri resmi şampiyonluğunu Darülmuallimin kazandı. 1914’te ise Bursa Mekteb-i Sultani aynı yarışmada birinci geldi. Bu tarihten sonra Harb dolayısıyla intizamlı bir futbol oyunundan söz edemeyiz. 1920 senesine kadar Bursa’da bir lig teşkilatı tesis edilememiştir.”

Aynı kitap sayfa 378’de “Bursa Ligi 1922-1923 sezonu katılan kulüpler olarak: Darülmuallimin, Bursa Sultanisi ve Turan İdmanyurdu” belirtilmiştir. Sayfa 382’de ise “Ocak 1923, Bursa dört senedir hunhar düşman esaretinden kahraman ve muzaffer ordumuza katılarak kurtulan Bursa idmancıları futbol faaliyetlerine başlamışlardır. Bursa’da resmi olarak Orhaniye Gençlerbirliği ve Eski adı Numune yeni adı Bursa İdman Yurdu olan iki kulüp vardır” bilgileri yer almaktadır.

Bursa’daki süreci bilerek İnegöl’e bakarsak; İdmanyurdu Kulübünün kurulduğu 1923 yılı öncesinde ilçede herhangi bir futbol kulübünün varlığı ve faaliyeti bilinmiyor. İlçedeki okullarda da futbol ile ilgili bir faaliyet söz konusu değildir.

Kurtuluş Savaşı şartlarında, futbolu ilçe dışında öğrenip gelen askerlere de rastlamıyoruz.

Bursa’dan, 1885-1926 yılları bağlı bulunduğumuz Ertuğrul Sancağı’ndan ya da bir başka yerden ilçeye futbolun geldiğini gösteren bir bilgiye de sahip değiliz.

Elimizdeki tek ihtimal “Kurucu Başkan ve 1 Numaralı Üye Vehbi Günel” 1923 yılı öncesinde bir süre vekil öğretmenlik yaptığı Galatasaray Lisesi’nde Futbolu tanımış, İnegöl’e döndüğünde de İdmanyurdu Kulübünü kurmuş, ilçede futbolu hayata geçirmiştir.

 Vehbi Günel İdmanyurdu Kulübü Başkanlığını uzun süre devam ettirmiş, kulübün bünyesinde bando oluşumu, futbol dışında bisiklet, kayak, avcılık, atıcılık gibi sporların da gelişimini önemsemiştir

29.05.2021 tarihinde yazıyı sosyal medyada paylaştığımda, Vehbi Günel’in 1933 doğumlu oğlu Reşat Günel “Bütün yazılan bilgilere katılıyorum, babam için yaptığınız yorumlara teşekkürler” katkısında bulundu.

TURHAN ŞAHİN