FEDERE (AMATÖR) FUTBOL’UN İNEGÖL’DEKİ YÖNETİMİ

Abone Ol

Bir federasyona bağlı anlamına gelen “Federe” sözcüğü ile “Federe Kulüp” olarak da bilinen Amatör Spor Kulüpleri; sportif faaliyetlerde bulunmak amacıyla Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü’ne kayıt ve tescilini yaptırmış derneklerdir.

Spor faaliyetine dönük olanlara “Spor Kulübü” gençlik faaliyetine dönük olanlara “Gençlik Kulübü” her iki faaliyette bulunanlara da “Gençlik ve Spor Kulübü” denilmektedir.

31 Mayıs 2020 itibariyle ülkemizdeki lisanslı amatör futbolcu sayısının 282.605, tescilli futbol kulübü sayısının 5.751 olduğunu 07.12.2020 tarihinde, Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu’nun bir açıklamasından öğreniyoruz.

Bursa Amatör Kulüpler Federasyonu (BASKF) Başkanı Ösman Kılıç, 15 Eylül 2017 tarihinde ilçemiz İsaörenspor Kulübü Kongresinde Bursa Amatör Futbolu hakkında “Bursa Türkiye’de Amatör Kümede önder illerden biridir. Süper Amatör Küme oluşumu Bursa’dan başlayıp Türkiye’ye yayıldı. Genç Takımlarda Elit Lig uygulaması 3 sene önce Bursa’da başladı hala Türkiye’de hiçbir il uygulayamıyor.  Bu sene uygulamaya İstanbul da başladı. Bursa öyle bir şehir ki Ankara ve İzmir’in önünde ikinci sıradayız. Yılda 6000 müsabaka oynatıyoruz.”

BASKF Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Mestan ile 29.06.2022 tarihinde yapılan görüşmede “2021-2022 Sezonu, BASKF bünyesinde Bursa’da 240 kulüp ve 16.550 tescil edilmiş sporcu, İnegöl’de ise aktif 18 kulüp ve 2.000’e yakın tescil edilmiş sporcu bulunduğu” bilgisini edindik. İlçe takımlarımızın da içinde yer aldığı Bursa Amatör Futbol Ligi hakkında bir fikir sahibi olmuşken, futbolun ilçedeki yönetimi hakkında da bildiklerimize yer verelim.

İLÇE GENÇLİK HİZMETLERİ VE SPOR MÜDÜRLÜĞÜ

3289 Sayılı, Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğünün Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun gereği ilçelerde Gençlik ve Spor İlçe Müdürlükleri hizmet vermektedir.

Sporcu ve spor kulüpleri ile gençlik derneklerinin tescil, vize, aktarma işlemlerini yapmak, spor müsabakalarında milletlerarası kuralların ve her türlü talimatın uygulanmasını sağlamak, gençliğin boş zamanlarının değerlendirilmesi hususunda diğer kuruluşlarla işbirliği yapmak, Bu kanuna göre tescili yapılmış bulunan spor kulüp ve kuruluşları ile spor amacını taşıyan teşekkül, sporcu ve spor elemanlarını denetlemek gibi faaliyetleri yürütür.

TURHAN ŞAHİN'İN İNEGÖL'DE FUTBOLUN 100 YILI isimli eserinden düzenlenip yayına hazırlanmıştır.