1984-1985 sezonu, İnegölspor’un Üçüncü Ligde yer alması sonrası yeni bir döneme girildiği çok belliydi. Birkaç hafta içinde de takım ligde iddialı bir konuma gelmişti.

Eskiden olduğu gibi, tribündeki seyircilerden birilerinin çıkıp taraftarı hareketlendirmesini beklemekle olmazdı. Mehmet Canalp, Metin İncebay gibi isimlerin öncülüğünde 46’lıklar adlı grup tribün sorumluluğunu üstlendi.

46’lılık deyimi, bilindiği gibi Eski Türk Ceza Kanunundaki 46’ncı maddeden gelmektedir. Kendilerini 46’lıklar olarak adlandırmakla haksız da sayılmazdılar.

İlk defa profesyonel takıma sahip olan bir şehrin tribünlerinin sorumluluğunu üstlenmek pek akıllıca bir iş değildi. İç saha maçları için saha süslemeleri, bayraklar, konfetiler, deplâsman maçlarına araba organize etmeler, taraftarın motivasyonu amacıyla basın açıklamaları hepsi ilçenin yeni yaşadığı şeylerdi.

1984 yılında İnegölspor’un kuruluşu ile tribünlerde başlayan serüven 31 Mayıs 1995 tarihli kongrede Mehmet Canalp’i İnegölspor Kulüp Başkanı tribünlerdeki birçok yol arkadaşını da yönetim kurulu üyesi yapıyordu.

Yeni bir dönem başlamıştı, Mehmet Canalp ve arkadaşlarını İnegölspor başkanlığına taşıyan tribünler ise Tevfik Taşkın ve Arkadaşlarının yönetimi ile tanışıyordu.

1995 yılında İnegölspor Tribün Lideri olan Tevfik Taşkın; bu yazının kaleme
alındığı 9 Eylül 2022 tarihinde de İnegölspor Tribün Lideriydi.

18 Aralık 2013 tarihi Transfer Merkezi dergisi röportajında: “Tribün dışarıdan göründüğü gibi bir yer değil. Tribün Lideri olmak da çok kolay değil. O vasfı taşımak, tepeden inme değil, tribün çocuğu olmak gerek. Biz bu tecrübeyi yaşayarak geldik buralara. Bunun yönetim boyutu var,
emniyet boyutu var, futbolcu ve taraftar boyutu var
.”

Aynı röportajda İnegölspor ve Efsane Maraton Grubu amigolarından Celal Şahin: “Evet biz aslında yönetim ve taraftar arasında bir köprü görevi görüyoruz. Taraftarlarımız her zaman şampiyonluğa oynayan bir takım izlemek istiyor, deplâsmanlara gitmek istiyor. Her iki tarafla da diyalog kuran kişiler biz olduğumuz için sıkıntılar oluyor” diyorlardı.

Röportajlarda tribün liderliğinin zorluklarını ortaya koymaya çalıştıkları gibi, gerekliliğini de dile getiriyorlardı. “Tribün Grubu bir futbol takımını desteklemek amacıyla bir grup taraftardan oluşan; birlikte tezahürat, görsel şov ve eylemlerin gerçekleştirildiği oluşumdur.”

“Daha önceki yıllarda da futbol seyirlik bir nitelik taşısa da topluca maç seyretme, beraberce tezahürat yapma, maç saatleri dışında organize bir biçimde toplanma, futbol maçını takip etme dışında farklı aktiviteler düzenleme, görsel şovlar yapma ve benzeri birçok unsuru barındıran tribün grupları ilk kez bu yıllarda görülmeye başlamıştır.

 Günümüzde popüler olan, kamuoyunca bilinen ve on binlerce üyesi olan tribün gruplarından bazılarının kuruluş tarihleri: Ayder-1979, Turbeyler-1970, Gecekondu-1981, Çarşı-1982, Nalçacılılar-1983, Şimşekler-1987, Hodri Meydan-1989, Tatangalar-1990, Genç Fenerbahçeliler-1998, Ultraaslan-2001 şeklindedir.”

TURHAN ŞAHİN'İN İNEGÖL'DE FUTBOLUN 100 YILI isimli eserinden düzenlenip yayına hazırlanmıştır.