19 Şubat 1932 ve 8 Ağustos 1951 tarihleri faaliyet gösteren Halkevlerinin ülkenin sosyal hayatındaki etkisi İnegöl İlçe futbolunda da görülür. 22 Şubat 1935 tarihinde, Bursa Halkevinin bir şubesi olarak faaliyete geçen İnegöl Halkevi de faaliyette bulunduğu yıllarda ilçedeki sosyal hayatın önemli bir aktörüdür.

İnegöl Halkevinin faaliyet gösteren 9 şubesinden birisi de Spor Şubesi’dir. Ali Mutlu, Talat Ekimci, İhsan Ünaldı, Öğretmen İbrahim Uz, Öğretmen Ragıp Bey uzun yıllar İnegöl Halkevi Spor Şubesi yöneticiliği görevinde bulunmuş kişilerdir.15 Ağustos 1937 tarihli Son Yarımay Dergisi. “Bursa Halkevi ile İnegöl Halkevi Futbol Maçı; Bursa Halkevinin ortaya koyduğu Atatürk Büstü için Pazar İnegöl’de binlerce halkın önünde güzel bir futbol maçı yapıldı. İlk defa evimiz namına çıkan takım güzel bir elbise (forma) giymişti.

Oyuna başlamadan evvel evimizin spor kolu başkanı tarafından bu maçın iki memleket halkevlerini ve gençliği bağlamaktaki ehemmiyeti anlatılmış ve bunun tekrarlanması rica edilmişti. Evimizin sporcu gençleri çok güzel oynamışsa da Reşad’ın attığı şeref golüne karşı Bursalılar üç gol atarak galip gelmiş ve günün hatırası Atatürk Büstünü İlçebayımız kendilerine oyundan sonra vermiştir” yazıyor.

7 Haziran 1938 tarihli Akşam Gazetesi “İki kulübün gençlerini samimi bir karşılaşmaya davet eden Halkevimizin Spor Komitesi ortaya büyük, kübik bir duvar saati koyarak İdmanyurdu ile Yenidoğan Spor Kulübü futbol birinci takımları arasında bir kupa maçı tertip etmişti. Büyük bir kalabalık huzurunda Halkevi adına yapılan bu maçın neticesinde İdmanyurdu (5-1) gibi büyük bir farkla Yenidoğan Spor Kulübünü mağlup ederek Halkevinin saatini İlçebayın elinden almıştır.”

Görüldüğü gibi ilçedeki mevcut sporculardan, Halkevi adına takım oluşturularak başka halkevleri ile maçlar yapılmış, turnuvalar düzenlenerek ilçe takımlarının birbirleri ile maçlar yapması sağlanmıştır.İlçebay (Kaymakam)’da Halkevi Spor Şubesinin organizasyonlarında yerini almıştır. Ödüller konularak özendirici yapı korunmuş, maçlar da kalabalık seyirci kitleleri önünde oynanmıştır.

Takımlardan birinci takımlar olarak söz edilmesi ikinci takımların da olduğunu göstermektedir. 1930’lu yıllar ilçemizde futbol çok fazla kişinin oynadığı çok fazla kişi tarafından da izlenen bir oyundur.Bunun dışında ülkenin önde gelen takımları ilçeye davet edilip ilçe halkının bu takımları görmesi ve ilçedeki futbolcuların ülkenin önde gelen futbolcularına karşı forma giymesi sağlanmıştır. 15 Ağustos 1938 tarihli “Son Yarımay” Dergisi sayfa 1’de

Halkevinin delaleti ile İnegöl’e çağrılan Türkiye’nin Futbol Şampiyonu Fenerbahçe Takımı geçen hafta İnegöl Muhteliti ile gayet güzel bir maç yaparak İstanbul’a dönmüşlerdir” yazmaktadır. Aynı haber 23 Ağustos 1938 tarihli ulusal Akşam Gazetesinde “Kasabamızda futbol süratle ilerlemektedir. İnegöl Halkevi Takımının buraya davet edilen Fenerbahçe B Takımına ancak 2-0 yenilmesi, buna büyük bir delil teşkil eder. Halkevi takımı İstanbulspor takımını da bir maç için davet etmiştir. Yakında İstanbulspor takımının buraya gelmesi bekleniyor” şeklinde yer almıştır.

Bunların dışında İstanbul Vefa Takımının İnegöl’e geldiğini 14 Temmuz 1938 tarihli Akşam Gazetesi’nden, Karagümrük Takımının 1938 yılında İnegöl’e geldiğini, İnegöl Kent Müzesi Fotoğraf Arşivinden öğreniyoruz.