Bursa’da yayınlanan 03.03.1952 tarihli “Spor Haberleri” adlı gazetede Şampiyon olmayı düşünüyor musunuz sorusuna İdmanyurdu Genel Kaptanı Muhsin Kavasoğlu “Evet, elbette, belki bugün bu derece kuvvetimiz yok fakat Rahmetli Ali’miz sağ olsaydı o günleri de birçok defalar görürdük. Fakat elbet istikbalde bunu göreceğiz” şeklinde cevap veriyor.

Metinde, Merhum Kavasoğlu’nun dile getirdiği, İdmanyurdu’nun şampiyon olması temennisinin 1963 yılında gerçekleştiğini belirtip aynı metinde Rahmetli Ali olarak adı geçen Kurt Ali (Mete)’nin İnegöl dışına transfer yapan ilk futbolcu olduğunu, 1940 yılında Ankara Gençlerbirliği’ne transfer yaptığını belirtip, yakından tanımaya çalışalım.

Kurt Ali Mete’yi, aileyi yakından tanıyan Şükrü Kelebek ile görüştüm. “Kurt Ali Mete 1920 yılı İnegöl Hamidiye Mahallesi Tatarlık Bölgesi doğumlu olup ailesi de Arnavut Göçmenidir. Kısa mesafe koşan, güreş yapan, futbol oynayan komple bir sporcudur. Kendisi de eski bir futbolcu olan aynı dönemde de futbol oynayan babam Halil Kelebek, Kurt Ali için ‘iki ayağını ve kafasını çok iyi kullanan inanılmaz yetenekli bir futbolcuydu
derdi
” demiştir.

1920’li yıllardan itibaren karşılaştığımız “Komple Sporcu” örnekleri 1950’li yıllara kadar sürüyor. Futbol oynayan, uzun ya da kısa mesafe koşan, güreş ya da boks yapan sporcu örnekleri ile ülkenin önemli takımlarında da karşılaşıyoruz.

Görüşmenin devamında Şükrü Kelebek “İnegöl İdmanyurdu’nda futbola başlayan Kurt Ali’nin 1940-1945 yılları Ankara Gençlerbirliği’nde forma giydiğini, Ankara Amatör Liginde Gol Krallığının da bulunduğunu, 1947 ya da 1948 yılında İnegöl’de İdmanyurdu futbolcusu olarak oynadığı bir maçtan sonra soğuk gazoz içtiği için Tüberküloz olduğunu, tedavi gördüğü sırada vefat ettiği İstanbul Heybeliada Sanatoryumuna defnedildiği” bilgilerini yakınlarının dile getirdiğini belirtti.

İnegöl’ün bilinen ilk kısa mesafe sporcusudur. 28.05.1938 tarihli Cumhuriyet Gazetesi “İnegöl Halkevi’nin tertip ettiği Atletizm Müsabakalarında 100 metreyi İnegöl İdmanyurdu Takımından Kurt
Ali’nin kazandığını” yazar. 1939 yılında Bursa Şampiyonu olan İnegöl İdmanyurdu Futbol Takımının önemli bir sporcusudur.

04.08.1939 tarihli Cumhuriyet Gazetesi “Bursa Şampiyonluğunu İdmanyurdu kazandı. İnegöllüler birinci gollerini sağaçık Selahaddin, ikinci gollerini soliç
Demir Ali, üçüncü gollerini de Kurt Ali vasıtasıyla yaparak oyunu bitirmişlerdir” yazıyor.

Tanıl Bora’nın Ankara Rüzgârı Gençlerbirliği Tarihi adlı kitabının 52’inci sayfasında 1940-1941 sezonu Ankara Şampiyonu Gençlerbirliği sporcu kadrosu “Rahim Kotan (Kaleci ve yedeği Muammer) vardır. Bekler, Ahmet Erol, Mehmet Güngör, bazen de Kü- çük Ali’dir. Haf hattında Sedat Ergin, Halit Şahin, Keşfi Tarlan oynamakta, hücumu Ömer Göker, Selim Atak, Hasan Polat, Ali Polat, Mustafa Kökçam (Küçük Mustafa) oluşturmaktadır” şeklinde yer almıştır. Takımda Ali (Polat) adlı bir başka sporcu da bulunduğundan Kurt Ali (Mete), Küçük Ali” olarak adlandırılmaktadır.

1941 yılı Türkiye Futbol Birinciliği Ankara, İstanbul, İzmir, Eskişehir, Balıkesir, Samsun, Seyhan Bölge birincilerinin katılımıyla Temmuz ayında Ankara 19 Mayıs Stadyumunda oynandı. İnegöllü futbolcu Kurt Ali’nin yer aldığı Gençlerbirliği Takımı finalde karşılaştığı İstanbul Temsilcisi
Beşiktaş’ı da 4-1 yenerek Türkiye Birincisi olurken Küçük Ali final maçında da ikinci golü atarak skora katkıda bulunmuştur.

1920 doğumlu Kurt Ali Mete 1940-1944 yılları Gençlerbirliği takımının futbolcusu olarak Ankara’da futbol oynamıştır. Yazıyı sosyal medyada yayınladığımda Mehmet Canalp “Rahmetliyi anlatan büyüklerimiz; Kurt Ali topa öyle sert vururdu ki mandayı devirirdi, Allah rahmet eylesin, nur içinde yatsın inşallah” katkısında bulundu.