Geçmişten gelen sese kulak veren kadim şehir İnegöl… Güzel şehrimizin her bir yerinden bizlere selam duran geçmişin sessiz tanıkları, bu aziz ve kutlu şehre güç katarken, sahip olduğu değerleriyle, her geçen gün büyüyen ve gelişen şehir olgusuyla İnegöl, yarınlara daha da sağlam adımlarla ilerliyor.

Bizi biz yapan, hayatımıza renk katan, moral ve motivasyonumuzu artıran, sağlıklı yaşamayı bizlere öğreten ve kendimize değer vermemizi sağlayan sporu; hayatımızın vazgeçilmezi yapmak ve ‘Spor kenti İnegöl’ kimliğine değer katmak için şehrimizin dört bir tarafına Türkiye’nin birçok yerinde bulunmayan semt sahaları, spor salonları ve futbol sahaları kazandırıyoruz.

Gençlerimizin, bedensel ve zihinsel gelişmesi, arkadaşlık duygularının oluşması,toplu yaşamanın ipuçlarını bulması bakımından önemli bulduğumuz spor faaliyetlerine her zaman katkı ve destek veriyoruz. Spor şehri İnegöl’ümüzde bir tutku olan, 7’den 77’ye her yaştan kişinin kalbinde

yer edinmiş, futbolun, o meşin yuvarlağın hikayesi ise bir başkadır bizler için. Tuttuğu takımın formasını üzerinden çıkarmayan taraftar için bir yaşam gayesi olan, ezeli rekabetin yeşil sahalara yansıdığı, taraftarların kulakları sağar edercesine takımlarını desteklediği o unutulmaz atmosferlerin adıdır Futbol. Dostluğun, kardeşliğin ve arkadaşlığın yansımasıdır Futbol. Ben değil biz olmanın, bir olmanın, beraberliğin ve birlikteliğin sembolüdür Futbol. Tuttuğu takımın forma renklerine aşık olan taraftar için futbol her şeydir. Futbol, aşkın ta kendisidir. Milyonlarca insanı kendisine bağlayan, çağımızın en popüler spor branşlarından futbol hayatımızın vazgeçilmezidir.

Bu minvalde futbolun büyüleyici atmosferini futbolseverlere yeniden hatırlatmak, ilçemizde futbolun 100 yıllık serüvenini, en ince ayrıntısına kadar ortaya koymak adına Araştırmacı-Yazar Turhan Şahin Beyefendinin kaleminden çıkan bu eşsiz ve bir o kadar da anlamlı olan çalışmayı kent belleğine kazandırmanın mutluluğunu yaşıyoruz.

Cumhuriyetimizin 100. yılını kutladığımız böylesi özel bir yılda 1923 yılında

kurulan İnegöl İdmanyurdu Spor Kulübü ile şehrimizde başlayan futbolun hikayesi, Doğanspor(1936), Demirspor(1947) ve Yıldızspor(1954) ile devam etmiş ve 1984 yılında kurulan İnegölspor ile ilçemizde futbol ivme kazanmıştır. Bordo-Beyaz renklere gönül veren futbol sevdalılarının sayısı her geçen gün artmış, Türk futbolunda İnegölspor bir marka haline gelmiştir.

Ayrıca futbol sevgisi gönüllerinde yaşayan kişilerin kurdukları amatör takımlarımızda gençlerin meşin yuvarlağın peşinden koşmalarına olanak sağlanmış ve sporun geniş kitlelere yayılmasına öncülük edilmiştir.

Futbolun bir tutku haline dönüştüğü İnegöl’de futbol kulüplerimizden yetişen sporcularımızda isimleri ile yaşamaya devam etmektedir. Rıza Palaska’dan Zeynel

Soyuer’e, Halil Kelebek’ten Doğan Şengöz’e, İsmail Arca’dan Hayrettin Ender Sert’e,Sadri Demirtaş’tan İsa İncebay’a, Mutlu Topçu’dan Cengiz Alp’e, Ayhan Akman’dan Gökhan Güleç’e ve İsmail Güldüren’e kadar daha birçok İnegöllü futbolcu hem İnegöl hem de Türk futboluna önemli hizmetlerde bulunmuşlardır.

İnegöl’de Futbolun 100 yılını her yönüyle ele alan bu eşsiz eserde, futbola olan sevgiyi, meşin yuvarlığın serüvenini, yeşil sahaların o sıcacık atmosferini, fedakar, cefakar ve takımına gönülden bağlı olan taraftarların o unutulmaz tezahüratlarını, ezeli rekabet ve ebedi dostluğu, kısacası futbolun hikayesini bulacaksınız. Futbolun her yönünü bizlere en güzel şekilde sunan böylesi anlamlı bir eserin ortaya çıkmasında büyük bir özveri ve gayret gösteren İnegöl’ün yetiştirdiği önemli değerlerden Sayın Turhan Şahin beyefendiye şehrimizin kent belleğine kazandırmış olduğu bu güzel çalışma için sonsuz teşekkür eder sevgi ve saygılarımı sunarım.

Alper Taban

İnegöl Belediye Başkanı