10) KEMALPAŞA MAHALLESİ
Kemalpaşa Mahallesi, kuruluşu itibariyle, İnegöl’ün onuncu mahallesidir. Nüfus yapısı genel olarak göçmen kökenlidir.
İlk kuruluşu, aynı adı taşıyan mahalle camii çevresidir. Daha sonraki yıllarda, aldığı iç ve dış göç nedeniyle, süratle gelişmiş ve büyümüştür.
Belediyece yapılan son imar planlamasına göre Kemalpaşa Mahallesi’nin sınırları, doğuda: Atatürk Bulvarı ve İsaören köy Yolu; güneyde: İsaören-Hocaköy ve Çeltikçi köylerine ait mücavir alan arazisi ve bu köylere giden yollar batıda ise Esat Mahmut Bey Caddesi ve Turgut Alp Mahallesi yer almıştır.
Kemalpaşa Mahallesi, iskan ve yerleşim açısından İnegöl’ün en büyük mahallesi olmuştur.
Bu nedenle 1985 yılında Osmaniye Mahallesi’nden alınan bir bölüm ile
Kemalpaşa Mahallesi’nden alınan bir bölüm, İnegöl Belediyesince “Turgut Alp Mahallesi” adı altında yeni bir mahalle oluşturulmuştur.
Asırlar sonra da olsa İnegöl’ün fatihi Turgut Alp, hatırlanmış ve “isim olarak” köyden şehre taşınmıştır.
Kemalpaşa Mahallesi’nin yeni sınırları tepit edilirken ölçek çok geniş tutulmuş; İnegöl’ü yeni hükümet konağı başta olmak üzere, vergi dairesi, Devlet hastahanesi, farklı derecede eğitim-öğretim yapan okullar, İshakpaşa Halk Kütüphanesi ve İshakpaşa İlk Öğretim Okulu, fuar-atrium ve depark alanları, Huzur Evi, sağlık ocağı, Hapishane, Emniyet müdürlüğü ve jandarma komutanlığı gibi bütün resmî ve gayr-i resmî önemli tesisler ve de kuruluşlar, bu mahalle sınırları içinde yer almıştır.
Diğer yandan “Çevre Yolu” niteliği taşıyan Adnan Menderes Bulvarı, Okullar
Caddesi, Hocaköy ve Çeltikçi köy yolları ile Göçmenler Camii, Kemalpaşa Camii, Hacı Lüfullah Camii, Hacı Hafız Camii/Lazlar Camii, Çimen Camii ve Yeşil Camii, Kemalpaşa Mahallesi’nin sınırları içinde yer almıştır.
11) TURGUT ALP MAHALLESİ
Tarihi süreç içinde gelişen İnegöl’de Turgut Alp Mahallesi, onbirinci mahalle
olarak oluşturulmuştur.
Bu mahallenin oluşturulmasında İnegöl’ün aydın kişilerinden ve de eşrafından Merhum Avukat Mehmet Alemdaroğlu, Merhum Osman Kibaroğlu ve Emekli öğretmen Numan Kartal’ın girişimleri ile – önce – Genci / Turgutalp Köyü’nde medfun İnegöl’ün fatihi Turgut Alp’in mezarı ihya edilmiş ve üzerine bir türbe inşa edilmiştir.
Ardından da 1985 yılında İnegöl Belediye Meclisi –yerinde aldığı bir karar
ile- Osmaniye ve Kemalpaşa mahallelerinden birer bölüm almak suretiyle şehir merkezinde “Turgut Alp” adıyla yeni bir mahalle oluşturmuştur. Oluşturulan Turgutalp Mahallesi’nin sınırları, doğuda: İnegöl Belediye Meydanıdır ki burası, Esat Mahmut Bey Caddesi ile Kemaleddin Sami Paşa Caddesi’nin kesişim noktasıdır.
Güneyde: Mahmut Esat Bey Caddesi; batıda: Fevzi Çakmak Caddesi ve İstanbullu Hasan Mezarlığı; kuzeyde ise Kemaleddin Sami Paşa Caddesi, yer almıştır.
Malazgirt Caddesi ve Mimar Sinan Caddesi’nin bir bölümü, Turgut alp
Mahallesi’nin içinde kalmaktadır. Mahallenin merkezine halk tarafıdan “Turgut Alp” adıyla yüksek kubbeli ve de iki katlı görkemli bir cami inşa edilmiştir.
RECEP AKAKUŞ Hocanın eserinden düzenleyip yayına hazırlayan
Ayhan Talha Bayraktar