1960-1977 yılları arasında Ahmet Türkel ve Ahmet Akyollu işbirliğine dayal› olarak ‹negöl coğrafyas›nda yap›lan yat›r›mlar›, özet olarak, Ahmet Türkel’in ağz›ndan dinleyelim:


1) Bursa-İnegöl Çevre Yolu,
2) İnegöl-Mezit-Bozyük Yolu,
3) İnegöl-Yenişehir ve İnegöl-Keles Yolları,
4) İshak Paşa Camii ve Çevre Düzenlemesi,
5) İnegöl Organize Sanayii’nin Kuruluşu,

6)  (İSTAŞ)nin Kuruluşu,

İnegöl Sanayî Tesisleri Anonim Şirketi

7) İnegöl Huzur Evi,
8) İnegöl’de Elektrik Hatlarını Yenilenmesi,
9) İnegöl’de Su ve Kanalizasyon Şebekeleri,
10) İngöl Otogarı,
11) Köy Yolları Birliği’nin kurulması,
12) İnegöl’de Eğitim ve Öğretim Tesisleri,
13) İnegöl’de Tütün İşletme ve Tongalama Evi.
 

Noktacı Kasım Efendi konusuyla ilgili olarak bu dönemde yapılan hizmet, minare d›ş›nda, Kasım Efendi Tekke Camii, tamamen y›k›lm›ş; bat› k›sm›nda yer alan şah›s mülkiyyetindeki evler sat›n al›narak yerleri cami arsas›na ilave edilmiş; eski camiin caddeye nâz›r k›sm›nda ve cami girişinde yer alan türbe ve cüzhane de camiye ilave edilerek yeni Kas›m Efendi Camii, enine olmak üzere, büyütülmüştür. Camiin, ahşap ve k›rma çat›s› eski camide olduğu korunmuş; ancak malzemesi yenilenmiştir. Yenilenen Kasım Efendi Camii’nin içinde ve sol ön köşede kalan Kasım Efendi ve C›rg›t Hoca mezarlar›na ait sandukalar, ahşap bir türbe içine al›narak muhafaza edilmiştir. Hiç şüphesiz cemaatin desteği ile yap›lan bu yenileme
uygulamas›nda mülk sahibi olan Vak›flar Genel Müdürlüğü mimarlar›n›n da önerileri dikkate al›nm›şt›r.

Yap›lan yenileme s›ras›nda ihtiyac› karş›lamak üzere camiye ahşap ve geniş
bir mahfel ilave edilmiş ise de Kas›m Efendi’nin ve C›rg›t Hoca’n›n öğretilerinin devam›n› sağlayacak ve cüzhanenin misyonunu üstlenecek yeni bir ünite, maalesef, yap›lmam›şt›r.

Umular ki gelecekte yap›lmas› düşünülen genişletme çal›şmalar› planlan›rken “Cüahane” fonksiyonunu da üstlenecek bir kütüphane ünitesi inşa edilir. Aç›kça görüldüğü üzere bu devirde de Noktac› Kas›m Efendi, ‹negöl’lülere kendisini unutturmam›ş; C›rg›t Hoca Hasan Efendi’nin rûhâniyeti ile buluşarak, “Cevâhirü’lAhbâr” adl› eserini türbe harîminde korunmas›n› sağlam›şt›r. Bu nedenle Kas›m Efendi Camii’nde görev yapan cami görevlilerinin ve de Kas›m Efendi Cami cemâtinin bu derûnî kaynaktan yararlanarak gönül âlemlerinde sonsuzluk ufkuna doğru yol almalar› umulur. Yaşanan bu hayat mücadelesinde kar›ncalar misâli kalabal›k insan topluluklar›na, hareket sahas› olarak hizmet veren, günümüz Kas›m Efendi Caddesi de -inşâallâh- bu derûnî yükselişe hem vesile olur hem de şahid olur.

RECEP AKAKUŞ Hocanın eserinden düzenleyip yayına hazırlayan

Ayhan Talha Bayraktar