Dünya'nın sonu, kıyamet, âhir zaman... Bu kavramlar insanlık tarihi boyunca hem merak uyandırmış .
Ahir Arapça bir kelime, son anlamına geliyor. Ahir zaman, zamanın sonu demek. Ahir zaman ile dünya hayatının sona ermesi ve kıyametin kopması kastedilir.
Beşeri dinler zamanın döngüsel olduğunu, yani sürekli tekrar eden evrelerden oluştuğunu savunurken, semavi dinler zamanın doğrusal bir çizgi üzerinde ilerlediğini ve bir sonu olduğunu öne sürer.
İslam da dahil olmak üzere semavi dinlerde (Yahudilik, Hristiyanlık, İslam), zamanın doğrusal olduğu ve bir sonu olduğu inancı vardır.
Âhir zaman, semavi dinlerde dünyanın son dönemi olarak tanımlanır.Örneğin, Yahudilik’te dünya ömrü 7000 yıl olarak kabul edilir ve Mesîh devresine kadar üç büyük döneme ayrılır. Bu döngünün son döneminde Mesih'in geleceği ve dünya yeniden düzenlenecektir.
Hıristiyanlık’ta ise benzer bir zaman anlayışı vardır ve dünya, Hz. Îsâ’nın ikinci gelişi ile sona erecek bir döngü içinde görülür. Kıyamet öncesinde büyük sıkıntılar, savaşlar ve doğal afetler yaşanacağı belirtilir.
Yahudi ve Hristiyan inançlarına göre, âhir zamanın belirtileri arasında savaşlar, doğal felaketler, kıtlıklar ve dinsizliklerin yayılması gibi olaylar bulunmaktadır.
İslâm inancında ise âhir zaman, kıyametin yaklaştığı dönem olarak görülür ve bu dönemde ahlâkın bozulması, dinî hayatın zayıflaması gibi işaretler ortaya çıkar.
Hz. Muhammed, İslâm inancına göre son peygamber olarak kabul edilir ve bu nedenle "âhir zaman peygamberi" olarak anılır.
Ondan sonra bir peygamber gelmeyecektir ve kıyamete kadar olan dönemde insanları doğru yola çağırma görevi onun ümmetine verilmiştir.
İslâm literatüründe âhir zaman terimi, hadislerde sıkça yer almakta ve bu hadislerde kıyametin büyük ve küçük almetleri sayılmaktadır.
Bu alametlere bakarak Ahir zamanda yaşadığımızı söyleyebiliriz. Ahir zamanın ne kadar süreceğini ve kıyametin ne zaman kopacağını Allah bilir.
İnsanın ömrü gibi dünyanın ömrünü belirleme hususundaki bilgi de Cenâb-ı Hakk’a aittir. Biz kullar sadece bu konuda tahminde bulunabiliriz.
Bu konuda Kuran-ı Kerimde şöyle buyrulur: "Kıyametin ne zaman kopacağını sana sorarlar. De ki: 'Onun bilgisi sadece rabbimin nezdindedir. Onun vaktini kendisinden başka kimse açıklayamaz' ..." (el-A‘râf, 7/187)
“Kıyametin ne zaman kopacağını bilmek ancak Allah’a aittir” (Lokmân 31/34).
“Göklerde ve yerde gaybı Allah’tan başka kimse bilemez” (en-Neml 27/65).
Ayşe Şen Bayraktar