Ayhan Talha Bayraktar yazdı
Televizyon ve internet yoktu kütüphaneler ve kitaplar vardı.
Cep telefonu yoktu evde sohbet ve muhabbet vardı.
Şimdi çoğumuz cep telefonlarının ve internetin kölesi olduk adeta.
Çocuktuk oyunu da bilirdik, sokağı da bilirdik.
Büyükleri dinlemeyi de severdik kitap okumayı da severdik.
Büyüklerimizin anlattığı hikaye ve masallarının keyfini hiçbir şeye değişmezdik.
Odun ve talaşla yanan ev sobamızın etrafında büyüklerimizin sohbetine sıcacık, çok şekerli, açık çaylarımızı içerek eşlik ederdik.
Belki evimizde kitap sayısı azdı ama kitaba olan saygımız ve sevgimiz çoktu.
İnegöl’de Kitapevleri vardı. Mevlana kitapevi örneğin. Kitapevleri bir bir kapandı. Ya kırtasiye oldular ya da sınav kitabı merkezi.
İlkokul öğrencisi idim. Okumayı yeni öğrenmenin gururunu taşıdığım günlerdi. Hiç unutmuyorum rahmetli anne babam ilk kitabımı almışlardı bir kitapevinden. Adı Dini Hikayelerdi. Bir çok hikayesi hala aklımda.
İnternet icat oldu sevgi ve saygı bozuldu. En iyi arkadaş kitaptı en kötü arkadaş internet oldu.
Herşey 2000 yılından sonra tersine döndü. İşte kitaplara dair maziden bir haber:
Tarih 13 Ekim 2005. O tarihte, her Ramazan ayında olduğu İnegöl’de “Dini Kitaplar Fuarı” açılmıştır. Ancak İnegöl Kitap Fuarı beklenen ilgiyi görmez.
KİTAPLARI TERK EDELİ ÇOK OLMUŞ
İnternet ve cep telefonları bahane. Henüz internet ve cep telefonlarının bu kadar yaygın olmadığı yıllarda da televizyon kültürünün etkisinde kalarak sohbetten ve kitaplardan kopmaya başlamışız. Arık Okumuyoruz, kitap almıyoruz vesselam. Haberin devamına bakalım.
ARŞİVDEN HABERİMİZİN DEVAMI ŞÖYLEDİR:
“Fuar katılımcılarının bir kısmı ilgisizliği ekonomik kriz nedeniyle insanların alım gücünün olmamasına, kimi de kitap okuma alışkanlığının henüz oluşmamasına bağlıyor.
Bu yılda Belediye Kültür Merkezi Sergi Salonunda düzenlenen Dini Kitaplar Fuarı’nın beklenen ilgiyi görmemesi ise fuarı düzenleyenlerin de heveslerini kırıyor. Daha önceki senelerde yoğun ilginin olduğunu dile getiren fuar yetkilileri, her yıl bu ilginin azaldığını bunun sebeplerinin ise gerek ekonomik gerekse manevi duygularda zayıflamadan meydana geldiğini belirtiyorlar. Vatandaşların fuara sadece gezmeye zaman geçirmeye geldiklerini, alışveriş yapmadıklarını söyleyen yetkililer bu ilgi azaldıkça önümüzdeki yıllarda fuarın tamamen biteceğini belirtiyorlar.”