Özgür Yıldırım'ın Köşe Yazısı

Merhaba sevgili okullarımız!

 Aradan geçen bir hafta, birçok şey oldu dünyada. Fas'ta bir deprem, Libya'da sel felaketi. Bunlar bizim ülkemizdeki depremleri ve felaketleri tekrar hatırlattı bize.

Buradan geçen hafta bahsettiğimiz, “Buskide neler oluyor?” konusuna hızlıca bir geçiş yapalım.

Şimdi yine gündemimizde altyapı var. Maalesef altyapı ile ilgili sorunlarımız çok büyük. Geçen hafta olduğu gibi bu konuyla ilgili de araştırma yaptım. Araştırmalarım sonrasında bazı sorular sorup, bu soruların cevabını paylaşacağım.

BUSKİ İnegöl'de ne yapmak istiyor?

BUSKİ, İnegöl'ün içme suyu altyapısını değiştirmek için yapılmış bir ihaleyi İnegöl'de uygulamaya başladı. İlk önce Mesudiye Mahallesi ile başlayıp Mahmudiye, Burhaniye, Süleymaniye, Kemalpaşa ve Yeniceköy diğer mahallelerle devam eden bir içme suyu altyapı değiştirme projesi var.

Bu tabii hemen bir günde gerçekleşecek bir proje değil. Meşhur bir söz var, “Belediyeciler için seçim kazanmak istiyorsanız yerin üstüne, seçimi kaybetmek istiyorsanız yerin altına yatırım yapın.” BUSKİ de bu çalışmayla İnegöl'de yerin altına yatırım yapmaya başladı. Ama geleceğimize bir yatırım olduğunu belirteyim.

Şimdi yerin altına yapılan yatırımlardan biraz bahsetmek istiyorum. İnegöl'ün altyapısı maalesef çok eski. Daha önceki belediyeler döneminde farklı farklı ebatlarda borular, farklı farklı niteliklerde borular döşenmiş. Birçok bölgenin şu anda bir yeraltı haritası yok.

Yani Mahmudiye Mahallesi'nde bir boru patladığında, siz genel olarak Mahmudiye’ye verdiğiniz suyun hepsini kesmek durumunda kalıyorsunuz. Alt bölge ve vanalama sistemi olmadığı için Mahmudiye Mahallesi'nin bir bölümünü kesip oradan su vermiyorsunuz. Bu çalışmalar sonrasında daha lokal bölgelerde arıza giderilebilecek, hem de su israfı önlenecek.

Şu anda en önemli şeylerden birisi içme suyu meselesi. İnegöl'de alt yapı çalışması biten mahallerde gelen içme suyu, 2 hattla veriliyor. Bir eski hat çalışıyor, bir de yeni hat çalışıyor. Bunun sebebi de merkez mahalleler birbirine entegre ve birbirini desteklediği için hat yenilenen mahellerde eski hatlar iptal edilemiyor. Bu yüzden basınç sürekli dalgalı olabiliyor. Bu çalışmalar bittiğinde basınç seviyesi daha iyi düzeye gelecek. Tabiki bunun için İnegöl’de ki bütün çalışmanın bitmesi gerekiyor

BUSKİ, niye durup dururken altyapı çalışmasına başladı İnegöl'de?

 İnegöl'e gelen suyun yaklaşık %69'u kayıp ve kaçağa gidiyor. Su kaynaktan İnegöl'e ulaşıncaya kadar suyun %69'unu kaybediyoruz. İnegölde yapılan çalışmalarla İnegöl’de ki kayıp kaçak oranı  %51 oranlarına kadar düştü. Avrupa standartlarında bu kayıp kaçak oranı %20.

 Avrupa'da da en az kayıp kaçak olan şehirlerden birisi de Bursa merkez. Bursa merkezde kaçak oranı %19. Bu arada bu hizmeti sağlayanları tebrik ederim.

“Ya bunları sen niye anlatıyorsun?” diyebilirsiniz şimdi. Ancak bir sorunun sebebini bilmiyorsanız, onunla ilgili çözüm de üretemezsiniz.

Birçok okurumdan şu şikâyeti alıyorum; “Alanyurt'ta sular neden sıklıkla kesiliyor? “

Alanyurt meselesine özel bir parantez açmak istiyorum. Alanyurt'ta şu anda Buski'nin devam eden bir çalışması var. Bu çalışmayı araştırdığımda yaklaşık 3 müteahhit firma, 8-9 ekiple Alanyurt'ta çalışıyor. Alanyurt'ta da belde belediyeleri döneminde yapılmış bir içme suyu altyapısı var. Bu içme suyu altyapısında metal borular, PVC borular, demir borular kullanılmış. Bu borular maalesef birbirine uyumsuz.

 Alanyurt'ta biliyorsunuz bir büyük depo var. Bu çalışmalardan sonra oluşacak olan 7 alt bölge ve vanalama sistemleriyle arıza müdahelerinde, bütün Alanyuturt’un suyu kesilmeyecek. Daha hızlı müdahele edilip su israfının önüne geçilecek. Burda Alanyurtta yaşayanlar bi süre bu kesintilerle karşılaşacaklar .

  Depo demişken bir noktaya daha değinelim. Geçenlerde bir tane okurumuz aradı beni. Dedi ki; “Abi bizim sitemizde sürekli sular kesiliyor. Sular kesildiği zaman da maalesef bir şey yapamıyoruz. Büyük sorun yaşıyoruz.”

Araştırmam sonucunda öğrendim ki; 2017  yılında çıkan yönetmelikle   10 daire olan sitelerde 3 metreküplük 10 , daireden sonra daire  başına 0.5metre küp  su  deposu oluşturması gerekiyor. Ancak sanırım bir çok sitede bu depolar yok veya kullanılmıyor. Yani sevgili okurum site yöneticinizi bi arayın bence… 

Bugün baktığımızda Alanyurt'ta normal bir köyden kat be kat büyük siteler var. Bu sitelerin çoğunda maalesef bu depolar yok. Bu depoları kim denetliyor? Nasıl denetliyor? Nasıl izin veriliyor? İnsanlar neden bu depoları yapmıyorlar? Bunları şimdilik, başka zaman soracağımız sorular arasına dahil ediyorum.

Ha bu arada eğer Hocaköy barajı biterse (DSİ yapıyor bu arada barajı. Alanyurt artık kuyu suyu içmeyecek) bu konuyla ilgili de genişçe bilgi vericem daha sonra…

Haftaya devem edeceğiz bu konuya.

Sorularınız varsa yorum bölümüne bırakınız lütfen!

Biz de soralım araştıralım sizler için…

Haftaya görüşmek üzere. Selam ve dua ile…