Çek mi senet mi

Herkese merhabalar bugün yapılan bir ticarette çek mi yoksa senedin mi daha etkili ve en sonunda tahsil edilme ihtimalinin daha yüksek olduğu konusunu ele alıp değerlendireceğiz, hemen başlayalım. 

Uygulamada çoğunlukla vadeli bir ticaret yapıldığında bunun çek veya senede bağlandığı görülmektedir. Bu kapsamda ödeme günü geldiğinde eğer ki ödeme yapılmayacak ise bu takdirde verilen kıymetli evrak yani çek veya senede göre işlem yapılmaktadır. Bu hususta hangisinin etkisi ve kuvvetinin daha güçlü olduğuna ayrı ayrı bakacak olursak; 

Öncelikle çek’in etkisine bakacak olursak gününde ödeme yapılmadığı taktirde veya günü geldiğinde doğrudan bankaya ibraz edilir. İbraz edildikten sonra çekin yazılması yani bankada karşılığı olmaması halinde çekin arkasına karşılığının olmadığına dair bir ibare eklenir. Bu ibareden sonra bu çek ile hem icra takibi yapılabilir. Hem de ceza mahkemelerine suç duyurusunda bulunulabilir. Nitekim karşılıksız çek düzenlemek aynı zamanda suçtur. 

Bu kapsamda ceza mahkemesince çek düzenleme yasağı ile birlikte karşılıksız kalan çek bedeli kadar adli para cezasına hükmedilir. 

Senedin etkisine bakacak olursak; günü geldiğinde yapılmayan ödeme kapsamında senet sadece icraya konu edilebilir. Dolayısıyla senedin ödenmemesi suç oluşturmadığı gibi senet düzenleme yasağını  da beraberinde getirmez. Bu kapsamda senet ödenmediği de tek yapılacak işlem tüm cirantalara karşı icra takibi başlatmak olacaktır. 

Bu kapsamda her ikisini birlikte değerlendirdiğimizde çek ödenmediği takdirde sonuç olarak çek düzenleme yasağı ve adli para cezasına hükmedildiği için ve bu adli para cezasının ayrıca ödenmesi gerektiğinden bu tür durumlarda alacaklı ile anlaşıp ödeme yapılma yoluna gidilebilmektedir. Nitekim ödeme yapılmadığında ve adli para cezası da ödenmediğinde verilmiş olunan adli para cezası hapse çevrilecektir. Kaldı ki çekle ilgili ilgili olarak başlı başına ayrı bir kanunun olması bile çekin etkisinin daha kuvvetli olduğunu açıkça göstermektedir. 

Tüm bunlardan bahisle de yapılan ticaretlerde çek her zaman tercih edilmeli daha öncelikli olmalıdır.