Federe futbol kulüplerinin il düzeyindeki müsabakaları 6, 8 en fazla 10 takımdan oluşan gruplar şeklinde iki devreli olarak organize ediliyordu. Yani federe kulüplerdeki futbolcular bir yılda en fazla on beş, yirmi maç yapabiliyordu.

Tabii ki ilçede futbol oynamak isteyenler bu dört kulübümüzün sporcularından ibaret değildi. Futbol oynamak isteyen diğer insanlar futbol oynama isteklerine kendileri çözüm bulmalıydılar.

Öyle de oluyordu, şehir merkezi ve yakınındaki çayırlık alanları merkez edinerek kendi aralarında takımlar kurup futbol oynadılar. Sonrasında kulüpleşmeler de oluştu.

İlçede mahalle takımları ve gayri federe futbol kulüpleri oluşumlarını tetikleyen en önemli unsur tabii ki ilçe insanının futbol oynama isteğiydi.

O tarihte ilçede yalnızca İdmanyurdu, Demirspor ve o turnuvada yer almayan Doğanspor takımları federe olup turnuvadaki diğer 6 takım gayri federedir.

Bu turnuvada yer almamakla birlikte 1959 yılı İnegöl’ünde Sinanbey Mahallesi’nde Sinanspor veŞükrü Nailipaşa İlkokulu çevresinde Kayhanspor takımları da mevcuttur.

27 Mayıs 1960 İhtilali sonrası Orhaniye Mahallesinde 27 Mayıs Spor adlı bir mahalle takımının kurulduğunu biliyoruz.

1966 yılında ilçemizdeki Tuğla-Kiremit Fabrikası çalışanları için Toprakspor Kulübü, 1967 yılında ise Cerrah Yolunda ise Göçmenspor takımları kurulmuştur. İlçe insanının futbol oynama ve takım oluşturma isteği sonraki yıllarda artarak devam etti.

1970-1990 Yılları İlçe Merkezinde Faaliyetleri Bulunan Gayri Federe Takımlar: Akınspor (Göçmenspor-Birlikspor), Altıeylül, Altınay, Baharspor, Bankalar, Burhaniyespor, Burhaniye Gençlik, Cihanspor, Çağlayanspor, Çınarspor, Çimenspor, Doğuşspor, Esen Gençlik, Esen Spor,

Esentepespor, Esnafspor (Hamidiye Mah.), Fatihspor, Fidanspor, Gençlerbirliği, Gençlergücü, Güneşspor (Örhaniye Mah.), Güneşspor (Osmaniye Mah.), Gürspor, Güvenspor, Hamidiye Gençlik, Hasırspor, Hürriyetspor, İkikapılıspor, İnegölgücüspor, Kafkasspor, Kanaryaspor, Karadenizspor,

Kartalspor, Kemalpaşa Gençlik, Kırkaltılılar, Kulaspor, Küçükasyaspor, Kültürspor, Liderspor, Mahmudiyespor, Mahmudiye Birlikspor, Mahmudiye Gençlikspor, Mahmudiye Güneşspor, Mahmudiye İşıkspor, Mahmudiye Yeşilovaspor, Mahmudiye Yıldızspor,

Marmaraspor (Marmaragücü-Yeşil Marmara), Maviköşespor (Ferganaspor-Arnavutspor), Mesudiye Kartalspor, Miami 79, Mesudiye Gençlik (Önbir Ateş), Öndokuzmayısspor, Örhaniyespor, Örmanspor, Ösmaniyespor, Oylatgücüspor, Özenspor, Sanayispor, Selçukspor, Selvi Spor, Serhatspor, Sinanspor, Sönmez Tuna, Suntaspor, Suyolu

Gençlik, Süleymaniye Gençlik, Süleymaniye Gençlergücü, Şafakspor, Şimşekspor, Telepati Gençlik, Tercümanspor, Teyzeoğluspor, Tunaspor, Ufukspor, Vatanspor, Yemsan,

Yenidoğuşspor, Yenigüneşspor, Yeni Kurtuluşspor, Yeni Şafakspor, Yeşilovaspor, Yeşil İnciler, Yıldırımspor, Yıldızspor, Yılmazspor’dur.

TURHAN ŞAHİN'İN İNEGÖL'DE FUTBOLUN 100 YILI isimli eserinden düzenlenip yayına hazırlanmıştır.