“Mahallenizde bir amatör spor kulübü var ise nasıl destek olabiliriz diye gidin yönetimine sorun. Onlar çocuklarımızın, gençlerimizin kötü alışkanlıklardan uzak durması için çaba gösteren en önemli sivil toplum örgütleridir.”
Sosyal medyada rastladığım bu satırlar amatör futbol ile ilgili karşılaştığım belki de en güzel satırlardır. Bu duygu ve düşüncenin etkisiyle “Takım, ideal olarak birbirini tamamlayan ya da benzer yeteneklere sahip, ortak ve büyük bir amaca ve ortak değerlere inanmış, performans hedefleri olan ve bu hedeflere kendini değerlendiren üyelerden oluşan organizasyonel bir topluluktur.”
“Tüm takımların omurgasını şekillendiren tarihsel bir süreç ve onu destekleyen hikâyeleri vardır. Kulüp misyônları bu hikâyelere sadık kalacak biçimde oluşturulur. Misyon çerçevesinde oluşturulan takım stratejileri, renkleri ve armaları ortaya çıkarmıştır.”
Her şey takım olmayı istemekle başlar. Futbolda da öyledir, kalbiniz takım olabileceğiniz insanlarla bir arada olduğunu hissettiğinde, aklınız da gelecek planları kurgulamaya başlar. Aynı sokakta, aynı okul bahçesinde top oynayan küçük çocuklar bile aralarında oynarken kimlerle aynı takımda yer alırlarsa daha iyi bir takım olabilecekleri fikrine sahiptirler.
Takım olmaya karar verildiğinde yapılacak ilk iş takımın bir adının olmasıdır, öyle de olur. Takımı en iyi ifade edeceği düşünülen isimler düşünülür, isim seçme bazen birkaç dakika bazen birkaç hafta sürer. İsim seçiminde takımı doğru anlatması düşünülen isimler seçildiği gibi takımın temsil etmeyi hedeflediği kitle de düşünülerek isim seçimi yapıldığı da olur.
Alanyurt Gençlikspor, Cerrah Gençlikspor, Akhisarspor, Hocaköyspor, İnegöl Kurtuluşspor, İnegöl Örhaniyespor, İnegöl Ösmaniyespor, İsaörenspor, Kurşunluspor, Yenicespor takımları temsil etmeyi hedefledikleri, belde, köy, mahalle, sokak gibi ilçemizdeki coğrafi bir bölgenin adını takım adı olarak seçmişlerdir.
Akhisarspor’un bir dönem kullandığı Akhisar Demirspor ismi, 1947-1984 yılları ilçede faaliyet gösteren Demirspor adlı bir takımın adının yaşatılmak istenmesidir.
Aynı şekilde Ösmaniyespor 1993-1994 yılları adını Ösmaniye İdmanyurdu olarak kullanarak 1923-1984 yılları ilçede faaliyette bulunan İdmanyurdu takımının adını yaşatmıştır. Kurşunluspor 1988-2001 yılları Kurşunluspor, 2001-2004 yılları Kurşunlu Belediyespor adını kullanmıştır.
Kurtuluşspor, Mahmudiye Mahallesindeki Kurtuluş Sokağın adını taşımaktadır.
Kurtuluşspor Camiası sokaklarının adının İnegöl’ün 1922 yılındaki Yunan işgalinden kurtuluşunu da sembolize ettiğini düşünmektedirler. Gerçekten de Türk Birlikleri 6 Eylül 1922 günü Mahmudiye Mahallesi üzerinden şehre girerek ilçedeki Yunan İşgalini sonlandırmışlardır.
İnegöl Karadeniz Güvenspor, İnegöl Kafkasspor, İlgarspor ve İnegöl Doğugücüspor Camiaları takım adı olarak ilçemize göç ettikleri toprakların adlarını seçmişlerdir.
İnegöl Karadeniz Güvenspor ise Güvenspor olarak başladığı yolculuğu 27 Şubat 2000 tarihli kongre sonrası İnegöl Karadeniz Güvenspor olarak sürdürmüştür. Kongre sonrası ilçede yaşayan Trabzonluların ağırlıkta olduğu Karadenizli bir grup kulübe topluca üye olmuş sonraki yıllarda oluşan yönetim kurulları da onlardan oluşmuştur. Kulübün 1972-2000 yılları taşıdığı Güvenspor adını da isimlerinde taşımaya devam ederek kulübün geçmişine de sahip çıkmışlardır. (YARIN DEVAM EDECEK)
TURHAN ŞAHİN'İN İNEGÖL'DE FUTBOLUN 100 YILI isimli eserinden düzenlenip yayına hazırlanmıştır.