İNEGÖL FEDERE (AMATÖR) KULÜPLERİMİZ-3

Abone Ol

Takım olmaya karar verildiğinde, alınacak ikinci önemli karar da renklerin tespitidir. Olması istenilen renkler kadar, kesinlikle olmasın denilen renkler de vardır. Sonuçta bir karara varılır ve o renkler üzerinden takımın geleceği şekil alır.

Ankara Üniversitesinden 2016 yılı “Türk Kavram Sisteminde Renkler” adlı Doktora Tezinde, Dünya dillerinde renklerin en çok hangi sözcüğü çağrıştırdıklarını incelemiş. Araştırmaya göre mavi; gökyüzü, yeşil; bitki örtüsü, kırmızı; kan, sarı; güneş, beyaz; aydınlık, siyah; karanlık, lacivert; güç ve düzen, Kahverengi ise toprak sözcüklerini en fazla akla getiren renklerdir.

Renkler üzerine bir başka akademik çalışma, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesinden Yrd. Doç. Dr. Ökkeş Gençay’ın 2007’de Türkiye Liglerinde yer alan 220 profesyonel takım, 480 renk ve 220 kombinasyonu üzerine “Türk Spor Kulüpleri’nde Renkler ve Kültürel Etkileşim” adlı çalışmadır. Gençay, kulüplerin tercih ettiği renklerin önemli bir kısmının temsil ettiği kent, bölge veya insanının kültürel zenginliklerinin bir yansıması olarak görüldüğünü ifade ediyor.

Araştırmada beyaz, kırmızı, yeşil, siyah renklerin sırasıyla en fazla kullanılan renkler olduğu, mavi rengin ise yedinci sırada çıktığı belirtiliyor Coğrafi unsurların etkisi ile ilgili Rizespor (Mavi-Yeşil); Karadeniz sahili ve ormanları, Bursaspor (Yeşil-Beyaz); Uludağ’ın karı ve Bursa Ovasının yeşilliği, Elazığspor (Bordo-Beyaz); dünyada sadece Elazığ Bölgesinde çıkan bir mermerden dolayı gibi örnekler vermiş.

Milli ve manevi unsurların etkisine Antalyaspor (Kırmızı-Beyaz); Türk Bayrağından esinlenerek, Gaziantepspor (Kırmızı-Siyah); Kurtuluş Savaşı’nda Fransız ve Ermenilerin katlettiği 6314 şehit kanının kırmızı, o kara günlerin de siyah olarak tanımlandığı gibi örnekler görüyoruz.  Geçmişten günümüze federelik tescili alan ilçe takımlarımızın renkleri;

Akhisarspor Siyah-Beyaz,

Alanyurt Gençlikspor; Kırmızı-Beyaz,

Cerrah Gençlikspor; Yeşil-Beyaz-Kırmızı,

Demirspor Siyah-Beyaz,

Doğanspor; Sarı-Lacivert,

Doğugücüspor; Siyah-Kırmızı,

Gençlergücü Mavi-Siyah,

Hocaköyspor; Turkuvaz Mavi-Beyaz,

Ilgarspor; Yeşil-Mavi-Beyaz,

İdmanyurdu Yeşil-Kırmızı,

İnegöl Anadolu Futbol Kulübü; Siyah-Kırmızı-Beyaz,

 İsaörenspor; Kırmızı-Beyaz-Mavi,

Kafkasspor; Yeşil-Siyah-Beyaz,

Karadeniz Güvenspor; Bordo-Kırmızı-Mavi,

Kocatepespor Sarı-Kırmızı-Gri,

Kurşunluspor Sarı-Siyah,

Kurtuluşspor; Sarı-Kırmızı-Beyaz,

Mobilyaspor; Mavi-Beyaz-Gri,

Orhaniyespor; Kırmızı-Beyaz,

Osmaniyespor; Yeşil-Kırmızı,

Şekerspor Bordo-Mavi-Beyaz,

Turgutalp Gençlik Spor Kulübü; Yeşil-Siyah,

Yenicespor; Bordo-Mavi-Beyaz,

Yıldızspor (Gökyıldız-İnegölspor) Mavi Beyaz’dır. (DEVAM EDECEK)

TURHAN ŞAHİN'İN İNEGÖL'DE FUTBOLUN 100 YILI

isimli eserinden düzenlenip yayına hazırlanmıştır