Yıl 1995 ortaokuldan İlk mezun vereceğiz. Heyecanlıyız, çünkü 3 yıllık emeğimizin  sonuçlarını alacağız. Sene başında öğretmenler kurulunda  başarı ve kalite  adına ciddi  kararlar aldık.

İlçe  Milli Eğitim müdürlüğü ortaokullar arası  " Bilgi ve genel  kültür  Yarışması" düzenleyeceklerini ilan etti.

  Müşerref-Muzaffer Samda  ilköğretim okulunun  rüştünü ispat etme zamanı geldi dedik. Okuldaki tüm öğretmenler ( sınıf-branş) gönül birliği  yaptık. Yarışmaya  3 öğrenci katılacak. Biz 10 öğrenci seçtik. Tekli  eğitim yaptığımız için  saat  15.00 den  sonra  boş zaman var.

Branş öğretmenler bu 10 öğrencilerle 5 ay hergün  2 saat bütün branşlardan  etüd yaptılar. Sınıf öğretmenleri ve idare  5 ay boyunca genel kültür sorusu  topladık. Yüzlerce  soru  cevap temin edildi. Bunlarda  ayrıca öğrencilere  defalarca  anlatıldı. Biz okul olarak gereğini yaptık.

  Yarışma günü geldi. En zor karar 10 öğrenciden 3 öğrenciyi nasıl seçebiliriz oldu.Çünkü hepsi  birbirinden  başarılı idiler. Sonunda  kırmadan  dökmeden  3 öğrenci tesbit edildi.

İlk yarışma  20 ortaokul  arasında oldu. Finale 6 okul kaldık. Büyük bir salonda basın, protokol, veli ve jürinin oldugu  heyecanın doruk yaptığı  bir atmosferde  yarışma başladı. Her okuldan 30 seyirci   öğrenci  salonda bulunulacak kararı vardı. (Ancak biz yarışma  öncesi sivil kıyafetle 30 öğrenci çaktırmadan salonun  farklı yerlerinde oturttuk. Alkış çok olsun diye)

  1995 müstakil  ortaokullarda vardı. Her lisenin kendi bünyesindede ortaokul  vardı. Sadece  Turgutalp Anadolu  lisesinin  orta kısmına sınavla öğrenci  alınıyordu. Yani sonuçta en başarılı öğrenci gurubu da orda. Favori okul orası. Samda ise  kenar  bir okul  3 yıllık mazisi  olan yeni kadro kurmuş bir okul.

  Yarışma başladı. 20  soru. Eşitlik bozulmazsa  4 yedek soru. 6 okul sahnede  yerlerini aldı. Jüri çok dikkatli. Kaymakam, belediye başkanı, siyasiler, veliler, öğrenciler salonda herkes heyecanlı tabi.

15.  soruya  kadar  6 okul  kafa kafaya  geldi.  Ondan sonra Turgutalp  ortaokul  ve  "SAMDA  Fakültesi " öne çıkmaya başladı.  20 soruda 20 doğru cevap. 4.yedek  genel  kültür sorusunu  Samdalı öğrenciler bildi.  Turgutalp  Ortaokulu öğrencileri bilemedi.

Salon ayakta. Doğrusu  diğer okullar da  bizi destekledi. Çünkü garip varoştan gelen okul.  Tam  ödüller verilecek protokol de bir hareketlilik  oldu.

Bizim veliler  mahalleli, mobilyacı, işçi veya işsiz. Ama Turgutalp  ortaokulu velileri avukat, doktor, iş adamı  zaten en önde oturuyorlar. Bizim veliler arkada  direk  diplerinde kenardan bakıyordu.

Ön taraftan şöyle itirazlar başladı. " Bizim öğrenciler bu okula sınavla  girdiler. Bunlar iyi liselere, üniversitelere gidecek. Psikolojileri  bozulur, sadece bir tek  genel kültür sorusu  yüzünden 2. Oldular. Bu yarışma tekrar  yapılmalı"   gibi itirazlar başladı. Kaymakam  beyin başında  toplandılar.

Ama bilmezler ki; celladın  celladı var. Hacı  Muzaffer amca orda tebrikleri kabul  ediyor.  Ama itirazların farkında  değil. Ben usulca  Hacı  amcaya kulaklarıda  zor duyuyor. Dedim ki; Hacı amca  yarışmayı iptal edecekler  galeba.Hacı  amca Kaymakam beyin yanına gidiyor.  " Sayın kaymakamım sakın ha adaletten  sapma."   Dedi zatende kaymakamımız  sonucu savunuyor. Diğer tarafa izah ediyordu.

 Tabiki  bu  yarışmacı  öğrenci  gurubu  bursa  17 İlçe birincileri  arasında  BURSA 2.  Olmuştu..Bursayıda sallamıştık.

   İşte bu yıl çok öğrencimiz puanlı liselere gitti. Şimdi Herbiri  öğretmen, dr. Avukat, mühendis, iş insanı, siyasetçi  oldular.  Hepsinin gözlerinden  öpüyorum. Kahraman, fedakar  öğretmenlerimi kutluyorum. Selamlar gönderiyorum. (Devamı: Anılarım-4- de)

Mehmet Baştürk

İnegöl İlçe Milli Eğitim eski müdürü