Alışılagelenden tamamen farklı bir sistem üzerine kurulu elektrikli otomobiller bu tecrübeyi ilk defa yaşayacak olan ilk kullanıcı kitlesine neler yaşatacak?
Eveeeet! O büyük gün geldi ve TOGG satın almak için heyecanla ön başvurunuzu yapıp, çekilişe dahil olup, çok uzun olmayan bir süre içinde de yeni aracınıza sahip oldunuz.
Ama o da ne? Ertesi gün kıraathane de 'bazı youtube videoları izleyerek teknolojik konularda bilgisini nirvanaya ulaştırmış' bulunan Veligillerin Ali Emmi'nin:
"-Yav almış, almış ta 10 sene sonra bunun bataryası bittiğinde nolacah? Çöp olacah! Ben diyim valla size!"
Diye sizin hakkınızda bilmiş bilmiş konuştuğunu duyunca canınız sıkıldı.
Durun! Hemen telaş yapmayın! Çünkü elektrikli otomobilllerin bataryaları Aziz Türk Milletimizin "kurcalayarak" kısa bir sürede uzmanlık alanına alacağı kadar anlaşılabilir ve düzenli bir tasarıma sahip. Şu anda bile bu bataryaları sıfırdan yapabilen onlarca bilindik şahıs var ülkemizde. Bende bu bataryaları yapabilen bir çok kişiden sadece biriyim. İşin içinde olduğum için bu kadar emin konuşuyorum. Batarya bitmesi konusunda benim gibi şahıs olarak bu işlerle uğraşan insanlar size üreticinin sunduğu fiyatın neredeyse yarısına yardımcı olabilecekler. Aşağıda bir elektrikli otomobil bataryasını görüyorsunuz.
Elektrikli otomobilin taban kısmına yerleştirilen bu büyük cismin içi açıldığında bizi aşağıda gördüğünüz, genelde Lityum veya LifePo4 çeşitleri kullanılan küçük pil hücreleri karşılıyor.
Elektrikli Otomobil bataryasını şarjlı matkap bataryasının büyük bir modeli gibi düşünebilirsiniz, tamamen aynı mantığa sahip. Şarjlı matkap bataryalarının pilleri nasıl yenilenip kullanılmaya devam ediliyorsa aynı şekilde elektrikli otomobil bataryasının içindeki bu lityum alaşımlı hücreler de yenilenerek bir 10 sene daha kullanılabilecek. Bu anlamda batarya konusunu dert edinmenize gerek yok.
Kafaları meşgul eden diğer bir konu ise aracınız bozulduğunda kimin tamir edeceği? Bu konudaki endişelerinizde haklı olabilirsiniz malesef. Çünkü elektrikli otomobiller o kadar farklı bir sisteme sahip ki İnegöl Oto Sanayiinde teyibini bile tamir edebilecek kimse bulamazsınız. Tamamen bambaşka bir sisteme geçiş yapıyoruz. Bu konuda ilk kullanıcılar sistem oturana kadar biraz sıkıntı yaşayabilirler. Bu işi bilenleri toplayıp her ilçeye teknik servis açmaları gerekecek ama araçların teslim edilme hızı bu teknik servislerin açılma hızından daha yüksek olacak. Zira normalde bile mezun olduğunda bu işleri bilmeyen ve üsüne üstlük online eğitim mezunu olan mühendisleri görevlendiremeyecekler ve adam bulma sıkıntısı olacak. İlk kullanıcılara başlarda ellerindeki az sayıda ki uzman kişilerle kombi servisi usulüyle yerinde servis hizmeti sağlayabilirler diye düşünüyorum. Bu konuyu da çok dert etmenize gerek yok çünkü elektriklli araçlar sıvı yakıtlı araçlar gibi yüzlerce parçaya bağımlı bir şekilde çalışmıyor. 4 ana bileşen üzerine kurulu: "Batarya, Motor, Controller ve Gaz Pedalı". Bu kolay kolay bozulmayan 4 parça çalıştığı sürece aracınız yürür halde olmaya devam edecektir. Bunların arızalanması durumunda yine bana veya benim gibi elektrikli araçlarla uğraşan kişilere ulaşıp destek alabilir ve sorunu çözebilirsiniz.
Bu yazımda çevremde sıklıkla duyduğum, merak edilen iki konuya değindim. Kafanıza takılan başka sorular olursa bana "[email protected]" mail adresimden ulaşabilirsiniz. Hepsini toplayıp yeni bir yazıda toplu cevap vermiş oluruz. Herkese kazasız belasız sürüşler dilerim.
Muhammed Ubeyd AYTEKİN