15 günden beridir Akçay dayız.Uzak bir Doğu Karadeniz seyahatinden sonra yine Akçaya dönmüş olduk.

  Balıkesir in Ege kıyısında Kazdağları ve Madra dağları arasında zeytinlikler içinde uzanan güzel bir körfez kıyısıdır Akçay. Siz burayı yazın denizden karaya poyraz eserken soğuk suları, zeytin yeşili, mandalina kokusu ve Kazdağlarında güneş batarken göreceksiniz. İnsana huzur umut sevgi ve yaşama sevinci aşılıyor. Bir renkten bir renge geçerken binlerce bitkinin yetiştiği Kazdağlarında güneş batarken esen rüzgâr temiz havayı ve çam kokusunu içinize dolduruyor.

  Soğuk suları, serin denizi yakamoz manzaralı plajları, temiz havası ve kordonu ile sevdiğim bu sahil beldesi Akçay 48 yıldan beri gelip kalmam için her yaz beni buraya çağırıyor.

  Ben de hemen hemen her yıl Akçay a geliyor havalar iyice soğuyana kadar yani Ekim sonuna kadar Akçay da kalıyoruz.Ülkemizin her tarafından insanlar buraya akın akın geliyor tatil yapıyorlar.Evleri olanlar ve büyük şehirlerden kaçanlar yaz ve kış bile burada kalıyorlar.  Eylül ve Ekim ayı Akçay ın ve Akçay da tatil yapmamın en güzel zamanıdır. Her şeyden önce Temmuz,  Ağustosta olduğu gibi kalabalık yok. Çoğu yazlıkçıların dönmesi okulların açılmasıyla öğretmen,  öğrenci ve velilerin ayrılmasıyla Akçay da nüfus yoğunluğu normale dönüyor.

Cumartesi Pazar günleri yine yakın yerlerden hafta sonunu geçirmek için gelenler olsa bile yine yazın ki kalabalığı bulmuyor. En başta trafik rahatlıyor sokaklar biraz daha nefes alıyor. Eylül ve Ekim dediğim gibi Akçay ın en güzel zamanıdır.

Havalar biraz serinlemeye başlayınca o yakıcı sıcak azalıyor, soğukta fazla olmadığı için denize girmenin kumsalda güneşlenmenin en güzel zamanı oluyor. Yani Akçay da sonbaharın başlangıcı Hazan mevsimi başlıyor. Çoğunluğunu yaz kış orda kalanlar ve yaşı 50 nin üzerinde olanlar bilhassa akşam saatlerinde sahile çıkıp kordonda birkaç tur atınca denizlerden esen ince temiz havanın keyfini yaşayıp soğuk sulardan içerek Kazdağlarında güneşin batışını seyrederken,  gördükleri güzelliğin tadına doyamıyorlar.

  Bütün bu güzelliklerin yanında bazı eksikleri de göz ardı etmeden geçemeyeceğiz. Her şeyden önce Akçay yıllar önce güzel ve ufak bir tatil kasabı iken şimdi artık yavaş yavaş şehirleşmeye doğru gidiyor ve  adeta bir beton yığını haline gelmeye başladı.Altyapı yetersizliği , trafik sıkışması  ulaşımda aksamalara neden oluyor.

Geçen yıldan bu yana Akçay da fazla bir değişiklik olmadığı gibi Sarıkız heykelinin etrafında ki havuzun kaldırılıp beton yığını haline gelmiş olmadığıdır..Yine bu yıl yapılan en güzel hizmetlerden biri de Altınkum sahil şeridinin yeniden  düzenlenmesi ve yürüyüş parkurunun hizmete girmesi oldu.Eskiden millet bilhassa akşamları kordona yürüyüşe çıkar kordon boyunca kalabalık fazla olurdu.Şimdi millet akşamları Altınkum sahillerini dolduruyor yürüyüş ve bisiklet parkurunda eğleniyorlar.Buradan Balıkesir Büyük şehir Belediyesi ve Edremit Belediyesini kutluyorum.Akçayın bir önemli durumu da bu yıl Akçaya doğalgaz gelmesi olmuş.Bu çok güzel bir hizmet.Özellikle kış mevsiminde de orada kalanlar bazen odun kömür bazen klima bazen de elektrik ocağı ile ısınmaya çalışıyorlardı ve bu da zor oluyordu.Doğalgazın gelmesi çok iyi olacak ama bir taraftan da kazılan boru döşenen sokak ve caddelerin temizlenmesi düzeltilmesi asfaltlanması geciktiği için özellikle trafikte zorluklar yaşatmaya devam ediyor. ( DEVAM EDECEK)

ASLAN TORUN