Baktı olmayacak –Tamam tamam Sivas’a varınca istasyona ambulans çağıracağım dedi.Ben de baktım bu adamlıktan nasibini almamış anlayışsız cahil insanla daha fazla laf anlatmaya gerek yok diyerek yerime döndüm.

Adamla tartışıp konuştuktan sonra hayret sıkıntım geçer gibi oldu.Vakit epey geç olduğu için uyumaya çalıştım.Yorgunluktan olacak biraz uyuduktan sonra nerdeyse sabah olmuş ve Kayseri ye yaklaşmıştık.Kayseri ye varınca sabah oldu ve benimde dinlendiğim için hiçbir sıkıntım kalmamıştı.

Oradan hareket ettikten sonra ben yine Tren şefinin odasına gittim ve onun inip yerine  başka bir kişinin değiştiğini görünce onunla konuşmak istedim ve bana o şekilde davranan kişinin ismini öğrenmek istediğimi söyledim.

Adam gayet efendi olgun bir şekilde beni yanına oturttu ve beni gayet olgun bir şekilde güzel güzel dinlemeye başladı.

Ben de başından beri olanları ve o adamın bana yaptığı hakareti anlatınca görevli benden onun adına özür diledi ve Ağbi eğer şikayetçi olur veya gazeteye yazarsan biz hepimiz zan altında kalırız ama ben sana söz veriyorum Ankara ya varınca amirimle konuşacağım o arkadaşa bir uyarı veya ikaz cezası almasına çalışacağım dedi.

Ben de kendisine –Size teşekkür ederim siz beni en azından adam yerine koyup dinlediniz bana yardımcı oldun diyerek  yerime döndüm.Öğleyin saat 12.00 sıralarında Ankara’ya ulaştık ve sağ salim yolculuğumuz sona erdi.

Çok değerli okurlarım ben bunu neden uzun uzun yazdım size anlattım onu açıklamak istiyorum.Tren yolculuğu uçak ve otobüs yolculuğuna göre biraz uzun sürmesine rağmen günümüz şartlarında hem güvenli hem de ekonomik olma bakımından çok tercih edilmektedir.

Bir gün kendiniz veya bir yakınınız tren yolculuğuna çıkma mecburiyetinde kalırsa trenlerde sağlık bakımından bir şey hatta bir ilkyardım çantası bile olmadığını bilmenizi istiyorum..

Mümkünse yanınıza en azından bir ufak tansiyon aleti bile olsa almanızda fayda var diye düşünüyorum.Trenlerde yapılan en acil sağlık hizmeti bir istasyona ambulans çağırmaktan öte yapabildikleri bir şey yok.

Ben buradan Sayın Ulaştırma Bakanına ve devlet demiryolları Genel Müdürlüğüne seslenmek istiyorum. Yarın bir gün sizin bir yakınız veya herhangi bir yolcu trende seyahat yaparken bir kriz geçirse, bir felç geçirse veya beyin kanaması geçirirse hali ne olur.

 Allah göstermesin bir kalp krizi vakasında dakikaların saniyelerin hatta saliselerin bile önemi vardır. Trende ancak büyük istasyonlara 112 ambulans çağırılıyor şehirlerarasında istasyon 3-4 saat sürüyor bu da kriz geçiren vatandaş için büyük bir risk demektir.

Trenlerde içinde tansiyon aletinin de mevcut olduğu bir ilk yardım çantasının bulunmasında ve de en önemlisi bir kondoktorun veya bir görevlinin ilk yardım konusunda eğitilmiş olarak acil durumlarda müdahale edecek bilgi sahibi olmasında büyük faydası olacağı düşüncesindeyim.

 O gün o trende benim başıma gelenler yarın başka bir yolcunun başına da gelebilir. Hatta daha kötüsü de olabilir, insanlar ölebilir. .Bu konuya yetkililerin bir el atmasını hassaten rica ediyor herkese sağlıklı yolculuklar diliyorum. Sağlık ve esenlik dileklerimle.

ASLAN TORUN