Sonra dönüşte yine bir düğün için Bursa İnegöl’e uğradım. Ben Artvin Şavşatlı olduğum için Bursa da İnegöl de birçok akrabam vardır.
Daha önce Balıkesir’e gelmeden 16 yıl İnegöl’de kaldım. Bunun 12 yılını yukarıda resimde gördüğünüz İnegöl ün yakın kasabası Cerrah ta geçirdim.
Cerrah İnegöl’e çok yakın çilek fasulye ve her türlü sebze ve meyvenin yetiştiği parkı bol ve soğuk suları temiz ve serin havası yemyeşilliğiyle her zaman birçok insanın özellikle tatillerde mutlak ziyade ettiği bir yer.
Ülkemizde en güzel kasabalarından biridir.
Ben 1984 yılında İlk Sağlık Ocağını kurdum ve 12 yıl o kasabaya hizmet ettim. Biz orayı oranın insanları da bizi çok sever ve bizde onları çok seviyoruz.
Ne zaman o tarafa yolum düşse mutlaka Cerraha uğrar eş dost arkadaşlarla eski günleri yad ederiz.
Biz 1996 yılında tayinle oradan ayrıldık. Bizim en güzel gençlik yıllarımız orada geçti.
Çocuklarımız orada büyüdü. Yıllar sonra oraya gidince tanıdığımız yaşlı insanları göremeyince onların öldüğünü öğrenince çok üzülüyoruz.
Bir başka üzüldüğümüz şeyde Cerrahında ülkemizin birçok yerinde olduğu gibi ranta kurban gitmesi birçok yerinin yapılaşma ve beton yığını haline gelmesi.
Bir zamanlar soğuk suları temiz havası ve yeşilliği nedeniyle özellikle yazları birçok insanın uğrak yeri olup tatil yaptığı belde eski yeşilliğini kaybetmeye başlamış.
Bir diğer üzüldüğüm nokta yine kasabanın birçok yabancıyla göç alması ve yabancılar tarafından dolmasıdır.
Bir diğer üzüldüğüm durumda ülkemizin her tarafında olduğu gibi Cerrahta da tarım ziraat ve hayvancılığın bitme noktasına gelmesidir.
Bundan 35-40 yıl önce Cerrahta her yere çilek ve fasulye ekilir her gün kamyonlarla sevki yapılırdı.
Artık çilek ve fasulye ekenler çok azalmış nerdeyse bitme noktasına gelmiş. Cerrahta her yıl fasulye festivali yapılıyor ama fasulyeyi dışarıdan almaya başlamışlar.
Üzülmemek elde değil.
Yine de Bursa ve İnegöl’e ayağınız düşerse mutlaka Cerrahı görün ve temiz havasından soğuk sularından içmeyi ihmal etmeyin.
Sağlık ve esenlik dileklerimle.
Aslan TORUN