Ülkemiz çok ilginç bir ülke ilginç olduğu kadar sorumluların hesap vermeden kurtulabildikleri bir ülke. Bir olayın gerçek müsebbipleri Sümen altı edilerek sorumluların cezai müeyyideye tabi olmadan yaşamlarını devam ettirebildikleri bir ülke. Gerçek sorumluların hesap vermekten kaçtığı, sözde sorumluların hesap verdiği bir ülke. Bu kadar sahipsiz, sorumluların sorumluluktan kaçtığı bir ülkeyi tahayyül edebiliyor musunuz?
Bir işletmenin güvenli bir şekilde hizmet üretip üretmediği ve hizmet üretmeye devam edip edemeyeceği yönetim süreçleri bakımından zaman zaman çeşitli denetimlerden geçirilir, raporlar hazırlanır ve işletmenin hizmet üretmesine devam etmesine ya da etmemesine karar verilir. Bir işletmede sorun çıkmayana kadar başarılı işlerin yapıldığını sahiplenmek isteyen çok insan olur. Sorun çıkınca onun sahibini bulmak ise iğne ile kuyu kazımak gibi olur. Sorumlulukları başkalarının üzerine atma huyu adeta ayyuka çıkar.
Bir işletmenin stratejik noktaları hedeflenerek denetimden geçirilmelidir. Burada stratejik kavramını özellikle kullanıyorum çünkü stratejik kavramıyla işletmenin her yönünü kast ediyorum. Bir işletme stratejik denetimden geçirildiğinde denetim raporunda kısa, orta ve uzun vadeli yapılacaklar ortaya konmalı. İşletmenin hayati önemde çözülmesi gereken sorunları var ise hizmet üretimine kısıtlama getirebilecek tedbirler hızlı bir şekilde alınabilmelidir.
Denetimlerde, işletmenin fiziki yapısı yeterli mi, yetersiz mi? Yetersiz ise iyileştirilmesi gereken noktalar neler ve en kısa zamanda yetersiz fiziki yönleri nasıl iyileştirilebileceği noktalarına yer verilmelidir. İşletme fiziki yönden yeterli olabilir ama depreme, sele, heyelana ve hortuma karşı dayanıklılığı var mı, yok mu? İşletmenin olağanüstü doğa olaylarına karşı dayanaklı hale getirilmesi için takip edilmesi gereken süreçler nelerdir? İşletmenin hizmet süreçlerinin iyileştirilmesi için neler yapılması zorunluluk arz etmektedir. Bu tür yol gösterici tedbirler raporlara yansıtılabilmelidir.
İşletmenin yangına karşı koruma sistemleri var mıdır? Varsa bu sistemler etkili bir şekilde çalışıyor mu? Bu sistemler çalışmıyorsa cezai yaptırımları nelerdir? Cezai yaptırımların uygulanması için izlenecek süreç yönetimi nasıl olacaktır?
İşletmenin muhasebe ve personel kayıt sistemleri mevzuata uygun yapılıyor mu? Asgari düzeyde bulunması gereken personel bulunduruluyor mu? İşletme, devlete karşı vergi mükellefiyet sorumluluklarını yerine getiriyor mu? Çalışanların haklarını koruyor mu? Çalışanların sosyal güvenlik iş ve işlemlerini zamanında yerine getiriyor mu? İşletme devlete karşı yükümlülüklerini zamanında yerine getirmiyorsa uygulanacak cezai müeyyideler nelerdir? Bunların takibi nasıl yapılacak ve takibi yapılıyor mu?
İşletme sıfır atık mevzuatına uygun iş ve işlemlerini yapıyor mu? Sıfır atık mevzuatına uygun işler yapmayan işletme hakkında hangi süreçler takip edilecek, hangi müeyyideler uygulanacak?
İşletme iş sağlığı ve iş güvenliği sorumluluklarını tam ve zamanında yerine getirebiliyor mu? İş sağlığı ve iş güvenliği bakımından sorumluluklarını yerine getirmeyen işletme hakkında ne tür cezai müeyyideler uygulanacak?
İşletme, kalite yönetimi süreçlerini uyguluyor mu? Bunula ilgili bir sertifikası var mı, var olan sertifikaya uygun hizmet üretebiliyor mu?
Bir işletmenin stratejik denetim aşamasında bahse konu iş ve işlemler dikkatle ele alınabilirse o zaman denetim amacına ulaşmış olur. Yazık gerçekten yazık, ülkemizde koltuk sevdası bütün sevdaların önüne geçmiş. Demokratik ülkelerde ki insanların göstermiş olduğu erdemli davranışı ülkemizde ki sorumlu insanlar yerine getiremiyor. Onurlu bir şekilde sorumluluğunu kabul edip hesap vermeyi seçmiyor. Her işte olduğu gibi otel yangını da bize çok başlılığın sorunlar yumağını getirdiğini gösterdi. Turizm Bakanı otel yangınından ben sorumlu değilim diyor? Bolu Belediye Başkanı otel yangınından ben sorumlu değilim diyor. Bu otelin denetim yetkisi kim de?
Bolu da ki otel faciasının sızıları geçmemişken Sivas’ta bir otelin mutfağında patlamanın olduğu haberleri geldi. Bütün bu olayların sebep olduğu acılar yüreğimize çöreklenmiş bunların şokunu üzerimizden atamamışken bir acı haberde Konya’dan geldi, dört katlı binanın çökme anı haberlere düştü. Sahi neler oluyor? Bu sorunlar nereden çıkıyor? Bunun çözüm yolları yok mu? Her şeyin çözüm yolu var. Hangi makamda olursanız olunuz Nepotist yöntemlerden vazgeçip işi ehline vermek gerekiyor. Sorunlar, sorumlulukların başkalarının üzerine atarak çözülmüyor. Maalesef ‘Ateş düştüğü yeri yakıyor.’
ÖZER YILMAZ