1980’li yıllarda İnegöl şehir merkezinde yerleşim alanları mesken ve sanayi kuruluşlarına tahsis edilmiştir.
İnegöl - şehir merkezinin kuzeyinden geçen Bursa - Eskişehir Otobanı’nın kuzey tarafı ile Osmanbey Caddesi’nin doğu tarafı, sanayi bölgesi olarak planlanmıştır.
Osmanbey caddesi’nin doğusunda - ağırlıklı olarak mobilya yapımına yönelik “Büyük Sanay Bölgesi” tesisleri kurulurken söz konusu otobanın kuzeyinde ve eski İnegöl - Hava Alanı’nın bulunduğu yörede de “Organize Sanayiî Bölgesi” tesis olunmuş ve yüzü aşkın büyük sanayî tesisi inşa edilerek
faâliyete geçirilmiştir.
Buna karşın Bursa – Eskişehir Otobanı’nın güney tarafı, mesken
ve sosyal tesislerin inşası için îmara açılmıştır.
Bu nedenle -başta- İnegöl Hükümet Konağı olmak üzere; hastaneler, okullar, resmî daireler ,sosyal tesisler, bu yörede inşa edilmiştir.
Geniş ve görkemli İnegöl-Fuar alanı da bu yörede tesis olunmuştur.
Gelişen ve değişen şartlar muvâcehesinde , “Büyük Sanayî Bölgesi”, Bedre Deresi’nin doğu tarafına geçerken “Organize Sanayiî” de Adabînî / Alanyurt istikametinde Yenişehir Yolu boyunca genişlemeye devam etmiştir.
Günümüzdeki durumu itibariyle-evvelce mücavir alan içinde kalan Mesûdiye Adabînî / Alanyurt – Çakırca Çiftliği / Karadere-Akhisar / Âsâr köyleri, İnegöl şehir merkezi ile birleşmiş ve mahalle haline gelmiştir.
Yakın bir gelecekte: Deydinler- İsaören, Çeltikçi, Hocaköy ve Şipali köyleri de şehir merkezi ile bütünleşebilir
Bursa-Eskişehir Otobanı’nın güney tarafında yer alan ve îmar açısından mesken ve sosyal tesislere tahsis olunan İnegöl şehir merkezinde meskenler, sosyal tesisler ve mahalleler, yer almıştır.
Sol alt köşede görülen fuar alanı da İnegöl’ de faâliyet gösterin sanayî tesis ürünlerinin teşhir ve pazarlanmasında son derece önemli Bir
hizmet sunmaktadır.
Krokide yer alan aski yerleşim alanının doğu kısmı, bir diğer ifadeyle Osmanbey Caddesi’nin doğu kısmı, “Büyük Sanâyî Bölgesi” olarak kurulmuş ve de gelişmiştir.
RECEP AKAKUŞ Hocanın eserinden düzenleyip yayına hazırlayan
Ayhan Talha Bayraktar