Kendisine –evvelce İshak Paşa’nın dedesi İsa Bey’e ve babası İbrahim Ağa’ya dirlik olarak devletçe tahsis olunan “İsaören Köyü”, bu kerre Sofu Hacı Sinan Efendi’ye, mülk olarak, tahsis olunmuştur.

Yapılan bu tahsis işlemini Hüdâvendiğâr Livâsı Tahrir Defterleri isimli (C.I, s.120, madde.201) kaynak eserden takip etmekte yarar vardır:

 “B/1520,C/1578: Karye-iİsa Viranı. Karye-i mezkûre Fahrü’l-Emâcidi’l-İzâm İshak Pâşâ Hazretleri kethüdâsı Sofî Hacı Sinan Beğ’e, inâyet-i Pâdişâhî üzere temlîk olmuş;

 vech-i mezkûr üzere, mülknâme-i Padişâhî var; mezkûr dahî Köprühisar’da binâ ettüği zâviyesine vakfetmiş; vakıfnâmesinde mukayyeddir

ve İnegöl’de binâ ittüği muallimhânesine ve eczâhânlara bile vakıf idüp,vech-i mezkûr üzere yine, mukarrer vakıfdır… (deyû mukayyed d.d. a.). Mezrea-i Koçi Çiftliği.

Üç çiftlik yerdir; karye-i mezkûre ile bile temlik olunmuşdur; andan sonra Köprühisar’da binâ ittüği zaviyesine ve İnegöl’deki muallimhânesine vakf olunmuştur;

vakıfnâme-i şer’iyyesinde mukayeddir; hariç-ez-defter (deyû m.d.d.a.) 72 Tarihsel Kimliği Açısından Zemîn-i veled-i Miyanu.

Bu arazi, on müdlük yerdir ki vakıftan hariçtir; karye-i mezkûre ile bile temlîk olunmuştur;

mezkûru dahî Köprühisar’daki zâviyesine ve İnegöl’de binâ ittüği muallim hânesine vakf idüp vakıfnâme-i şer’iyyesinde mukayyettir. (deyû d. d.a.)

İshak Paşa Kethüdâ’sı Sofu Hacı Sinan Beğ’e, inâyet-i Pâdişahî olarak, temlik edilen ve ardından da Sinan Beğ tarafından İnegöl’deki mullimhânesi’ne

ve Köprühisar’daki zaviyesine vakfedilmiş olan İsaören Köyü ile Koçi Köyü’ndeki arazînin yıllık geliri, 1520 ve 1573 yılları için 7373’er Akçadır.

 Görüldüğü üzere 1520-1573 yıllarında İnegöl’e hâkim kişi, İshak Paşa kethüdası Sofu Hacı Sinan Bey’dir.

 Bu zât, aslında İshak Paşa’nın âzadlısı olduğu halde, adına devletçe köy ve mezrea tahsisi yapılabilecek kadar İnegöl coğrafyasında itibarlı ve de yetkili bir kişi olmuştur.

RECEP AKAKUŞ hocanın eserinden düzenleyip yayına hazırlayan

Ayhan Talha Bayraktar