Özer Yılmaz'ın Köşe Yazısı
Köşe yazılarımda mümkünse yaşadığım şehrin sorunlarını ve bu sorunların çözüm önerilerini dile getirmeye çalışıyorum. Benim gibi yazarak kamu görevi yapmaya çalışanlar, yazdıklarıyla sorunların varlığını ve sorunların çözüm önerilerini dile getirebilirlerse o zaman şehirler daha yaşanır olabiliyor. Bir vatandaş olarak İnegöl’ün sorunlarını görebiliyorsam ve bunlara yönelik çözüm önerileri getirebiliyorsam birinci derecede bu sorunların tespiti ve çözüm yollarından sorumlu yetkili ve etkili kişiler nasıl bu sorunları göremez ve sorunlara çözüm önerileri getirmez diye içimden hep hayıflanıp durmaktayım.
Bilindiği gibi Ertuğrulgazi Mobilyacılar Caddesinin yeniden düzenlenmesi İnegöl kamuoyunu uzun süre meşgul etmişti. Trafik uzun süre içinden çıkılmaz bir hal almış iyi şeyler olacak diye insanlar sabırla çalışmaların bitmesini beklemişi. Tabi altyapı ve üstyapı yatırımları her zaman ulaşım bakımından bir handikap oluşturmakta, Ertuğrulgazi Mobilyacılar Caddesinde yapılan çalışmalar da handikap oluşturmuştu ama her rahmetin bir zahmeti olur diye sabırla yapılması gerekenler beklendi. Caddenin yeniden düzenlenmesinin sonunda çevreye verdiği görsellik ve temizlik bakımından iyi bir çalışma olduğu görüldü ancak aynı düşünceleri caddenin ulaşılabilir özelliği için söylemek mümkün olamadı. Ertuğrulgazi Mobilyacılar Caddesinin, 1. Köprü Sokak ile Karaman Sokak’ın kesiştiği noktaya konulan kavşak hangi bilimsel verilerle açıklanacak bunu kestirebilmiş değilim. Söz konusu kavşak o kadar kötü konumlandırılmış ki sürücüler her an trafik kazası ile karşı karşıya kalabilir. Akıllı kavşak uygulamasıyla dönel kavşaklar ortadan kaldırılırken, bu noktaya trafiği tehlikeye atacak kadar niçin bu kadar büyük dönel kavşağın yapıldığını anlamış değilim.
Ertuğrulgazi Mobilyacılar Caddesinde yapılan dönel kavşağın benzerinin Adnan Menderes Bulvarında Hastanenin Acil Girişinin bulunduğu kavşakta yapılmaya çalışıldığını gözlemlemekteyim. Gözlemlemekteyim diyorum çünkü henüz yapılmaya başlanmadı ama dönel kavşağın etrafı sabit dubalarla genişletilerek kavşağın testinin yapıldığı anlaşılıyor. Bu kavşak ambulansların çokça kullandığı bir bölge. Ambulansların hastaneye kolay ulaşımı ve kazaya sebebiyet verecek ulaşım noktalarının en az olduğu bir ortamda hastaneye ulaşımı sağlanması gerekmez mi? Şehir içi trafik ve kavşak düzenlemesi yapan birimin çalışmalarını yeniden gözden geçirmesi gerektiği kanaatindeyim.
Şehir içi trafik düzenlemesinde başka bir sorun da yine hastanenin acil girişinin konumu ile ilgili. Acil girişin sağ tarafında kalan bir mahalleye ambulanslar acil bir vaka için çıkmak istediği zaman hemen yanı başında bulunan kavşak ters istikamette kalıyor, bu sorun ambulansların acil vakalara ulaşımını olumsuz etkilemektedir. Ambulansların geçiş üstünlüğü var, istediği yerden gidebilir ya da istediği kavşaktan dönebilir gibi bir yaklaşım ile sorun görmezlikten gelinebilir ama unutmayalım ki o bölge çok yoğun bir trafik akışına sahip. Trafik yoğunluğuna bağlı olarak her an yine kaza ya da kazalar olabilir. Onun için hastanenin acil çıkışının düzenlenmesi ambulansların geçiş üstünlüğü ile açıklanarak sorun görmezlikten gelinemez. Bu sorunun çözülmesi gerektiğini belirtmek istiyorum.
Yine aynı kavşak üzerinde acil girişin karşı tarafında bulunan marketin önüne yapılan araç park cebinin de uygun konumlandırılmadığı yapılacak incelemede görülecektir. Araç park cebi girişi o kadar geniş tutulmuş ki bulvardan sokağa giriş yapmak isteyen bir araç ile sokak içinden gelen bir aracın kafa kafaya çarpışmaması mucizeye bağlı.
Daha yaşanabilir bir İnegöl için sorunları dile getirmekten başka bir görev üstlenebilecek fonksiyonumuz yok. Sorunları yazmak bizden, çözmesi yetkililerden. Unutmayalım ki, insan faktörü merkeze alınarak hizmet üretilmesi halinde görünmeyen sorunlar görünür, üretilmeyen hizmetler üretilir olur. Her şey insan için, her şey İnegöl için.