1980 Darbesi sonrasında İnegöl’deki yerel yönetim yapılanmasını kısaca şöyle özetlemek mümkündür. Refik Tabakoğlu’nun belediye başkanlığından sonra devreye Anavatan Partsisi’nden Muhittin Tanoğlu, İnegöl belediye başkanı olmuş, ardından Doğruyol Partsi’nden Cemal Arık, İnegöl belediye başkanlığını üstlenmiştir.
Daha sonraki dönemde de Fazîlet Partisin’den Hikmet Şahin, İnegöl belediye başkanı olmuştur.
Fazilet Partisi’nin kapatılmasından sonra İnegöl’de Adalet ve Kalkınma Partisi’nin kurucusu olan Hikmet Şahin, tekrar -bu sefer- Ak Parti’den İnegöl belediye başkanı seçilmiştir.
2007’de yapılan genel ve yerel yönetim seçimlerinde Hikmet Şahin, Ak Partisi’nden Bursa Büyükşehir Belediye başkanı seçilince onun yerine İnegöl belediye başkanlığına Ak Parti’den Ali Nur Aktaş seçilmiştir.
Bu dönemde İnegöl’de gerçekleştirilen sosyal, kültürel ve ekonomik yapılanma hakkında daha geniş bilgi almak isteyen okuyucularım, İnegöl Halk Kütüphanesi müdürü dostum Kenan Kahraman tarafından hazırlanarak neşredilmiş olan “Geçmişten Günümüze İnegöl ve Adım Adım İnegöl” isimli kitaplara bakabilirler.
İnceleme konumuz olan Noktacı Kasım Efendi açısından konuya bakıldığında: Bu döneme gelinceye değin Noktacı Kasım Efendi ve eseri “Cevâhirü’l-Ahbar” ile pek ilgilenilmemiştir.
O, sadece, Geyikli Camii’nde medfûn bir Hak dostu “yatır” olarak halk arasında anılmıştır. Kasım Efendi’nin, ne kişiliği ve ne de kaleme almış olduğu “Cevâhirü’l-Ahbâr” adlı eseri üzerinde hiç durulmamıştır.
Bu konuyu ilk defa, dostum Kenan Kahraman, “Geçmişten Günümüze İnegöl” adlı eserinde gündeme getirmiştir.
Bunun üzerine tarafımızdan yapılan bir araştırma sonunda Kasım Efendi’nin kaleme almış olduğu “Cevâhirü’l-Ahbâr” kitabının yukarıda tavsifi yapılmış olan dîbâcesiz ve ketebesiz nüshasına ulaşılmıştır.
Ardından da Abdullah Tataroğlu dostumuz, istinsah tarihi ve de müstensihsi belli olan ikinci nüshaya ulaşmıştır ki İnegöl-kültür hayatı açısından son derece önemli bir tespit gerçekleşmiştir.
Hele söz konusu eserin manzum bölümlerinin günümüz Türkçesi ile kitaplaştırılması, her türlü takdire layıktır. Kendilerini kutluyorum. Gerçek olan şudur:
Noktacı Kasım Efendi, asırlar geçmiş olsa da İnegöl’lüler üzerinde manevî nüfûzunu sürdürmüştür ve de sürdürmektedir.
Diğer yandan Noktacı Kasım Efendi’nin medfun bulunduğu camiin, zaman zaman cemaat tarfından genişletilerek yenilenmesi de söz konusu manevî nüfûzun devam ettiğinin bir işaretidir. Günümüzde İnegöl belediye yetkililerince burasının bir kültür sitesine dönüştürülmesi ve bu niteliği ile halkın hizmetine sunulması gerekmektedir.
İnşaallah o günlerde uzak değildir. Bunun işaretleri ufukta görülmektedir. Gerçekleştirecek olanları ve buna vesile olacakları candan kutlarım.
RECEP AKAKUŞ Hocanın eserinden düzenleyip yayına hazırlayan
Ayhan Talha Bayraktar