Merhaba Bursa’nın güzel insanları!

Bursa’nın tarih ve kültürüne dair yazılarımıza devam ediyoruz. Ancak bu yazılarımın öncesinde Bursa ve ilçelerinin gündemiyle ilgili tespitlerimi paylaşacağım.

Bursa’da İlçelerin gündeminde şu anda Büyükşehirin yaptığı alt yapı çalışmaları var.

Bu çalışmaların bir kısmı daha önceki belediye yönetimlerinden kalma. Başkan Bozbey, Başkan Aktaş’tan devr aldığı bazı projelere kaldığı yerden devam ediyor. Alt yapı çalışmaları bunun başında geliyor.

Belediye başkanları için alt yapı çalışmaları riskli çalışmalardır. Şehrin üstüne yapılan yatırımlar alt yapı yatırımları kadar zahmetli değildir. Ayrıca şehrin üstüne yapılan yatırımlar, altına yapılan çalışmalardan her zaman daha fazla görülür.

Alt yapı çalışmaları kent sakinlerini her zaman rahatsız eder. Kazılan yollar, kapatılan yollar, açılan çukurlar, evleri ve arabaları kaplayan toz duman, ortaya çıkan arızalar, patlaklar vesaire direk kent sakinlerini olumsuz etkiler. Çalışmalar devam ettikçe de tepkiler yükselir.

Altyapının getireceği hizmet ve imkanlar için bunlar bir nebze katlanabileceğimiz şeyler.

İnsanın zoruna giden şu: Alt yapı çalışmalarında yaşanan organizasyon eksiklikleri. Kentin suyu için altyapısı ayrı kazılır, doğalgazı için ayrı kazı yapılır, iletişim ağı için ayrı kazı yapılır, elektrik ağı için ayrı kazı yapılır.

Bu kazıları yapan bir birinden bağımsız kurumlar. Ancak kazdıkları alan ortak. Maalesef çoğunun bir birinden  haberi yok. Aralarında koordinasyon yok.

Bugün güzelim asfaltı biri kazıyıp kaldırıyor. Toz toprak derken Belediye asfalt atıyor. Tam bitti derken başka bir kurum gelip yeni atılan asfaltı kazıp alt yapı çalışmam var diyor. Böyle bir saçmalık, başıboşluk ve iş bilmezlik olabilir mi?

Günah keçisi olarak da Belediye ilan ediliyor. “Yap boz belediyeciliği” diye de eleştiri bombardımanı başlıyor. Aslında sadece Belediye değil altyapıyla ilgili tüm kurumlar sorumlu bu yapbozlardan.

Devletin parasına, halkın parasına yazık değil mi? İşinizi adam gibi yapın kardeşim! Şehrin geleceğini birlikte katletmeyin, birlikte planlayın. Projelerinizin ortak noktalarını tespit edin, bir araya gelin, paylaşın, istişare edin, şu alt yapıya birlikte koordineli dalın. Milletin sabrını taşırmayın!

Aynı tespit Büyükeşhire bağlı belediyeler ve birimler için de geçerli. Çukuru açan ayrı bir birim. Döşemeyi yapan ayrı bir birim. Arızaya bakan ayrı bir birim. Çukuru kapatan ayrı bir birim. Asfaltı atan ayrı bir birim hatta farklı farklı mütahitler var.

Ve gözümüzün önünde alt yapı çalışmalarını kör düğüm haline getiriyorlar. Bir araya gelemeyecek kadar, iş ve sorumlulukları paylaşamayacak kadar beceriksiz olmayın kardeşim. Ya da bırakın bu işi ehil olanlar yapsın!

Koorinasyon konusunda en önemli görev şüphesiz Büyükşehir belediye başkanı başta olmak üzere, belediye başkanlarında. Vatandaş bu kentleri size emanet etti başkan! Mazeret değil iş ve hizmet üretin lütfen! Hiç olmazsa koorinasyonu sağlayın!

Kazdığınız sokaklara inin, vatandaşı dinleyin lütfen başkan. Emin olun burada yazdıklarımın daha fazlasını ve ağırlarını duyacaksınız. 

Bu konuda yazmaya devam edeceğiz. Şimdilik noktayı koyalım.

Sıradaki yazımızda görüşmek üzere! Yaşam sevinciniz eksik olmasın!