Merhaba İnegöl'ün güzel insanları!
İnegöl'ün tarih ve kültürüne dair yazılarımıza devam ediyoruz.
İnegöl'ün batısında, Uludağ'ın doğu yamacında yer alan Mesâriye Köyü, tarihi ve doğal güzellikleriyle dikkat çeken bir bölgedir. Tarihi Bizans dönemine kadar uzanan köy, doğal zenginlikleri ve tarihi yapılarıyla önemli bir turistik cazibe merkezi olma potansiyeline sahiptir.
Çiftlik Köyü'nün Tarihi
Çiftlik Köyü, İnegöl'ün batısında, Uludağ'ın doğu yamacında konumlanmıştır ve şehir merkezine 20 kilometre uzaklıktadır. Kıran, Esenköy ve Kayapınar köyleri yakın çevresinde yer alır. Bölge, meşhur menba sularından Sultan Suyu'nun kaynağına da ev sahipliği yapmaktadır.
1990 yılı genel nüfus sayımına göre köyün toplam nüfusu 305 kişiyken, 2000 yılı genel nüfus sayımına göre 156'sı kadın, 137'si erkek olmak üzere toplam nüfus 293 kişiye düşmüştür. Köyün arazisi oldukça engebeli olup, baltalık niteliğinde ormanlarla kaplıdır. Tarım ve ziraata açılmış topraklar sınırlı olmakla birlikte, halk geçimini kısmen hayvancılık ve bahçecilikle sağlamaktadır. Ancak, köyün en önemli geçim kaynağı ormandır.
Kızlar Sarayı ve Tarihi Değeri
Mesâriye Köyü, tarihi açıdan büyük değer taşımaktadır. Bizans döneminde İnegöl Rum tekfurlarının yaz mevsimlerini geçirdiği Kızıl Saray, bazı kaynaklarda Kızlar Sarayı olarak da anılmaktadır. Bu saray ile İnegöl merkezindeki Nikola Sarayı arasında güçlü bir iletişim ağı kurulmuştur. Habercilerin yanı sıra doğan, atmaca, şahin ve güvercin gibi kuşlar ile ışıldak, bayrak ve ateş dumanı kullanılarak iletişim sağlanmıştır.
Tekfur Sarayı ve İletişim Ağı
İnegöl eski hükümet binasının yerinde inşa edilmiş olan İnegöl Tekfur Sarayı ile Kızıl Saray arasındaki iletişim, habercilerin yanı sıra kuşlar ve çeşitli işaretler kullanılarak sağlanmıştır. Tekfur Nikola'nın İnegöl'deki kışlık sarayı büyük ihtimalle bugünkü Belediye binasının yerindedir.
Honta Köprüsü ve Tarihi Önemi
Tekfur Nikola'nın kışlık sarayı ile yazlık sarayını birbirine bağlayan yollar ve bu yollar üzerinde kontrol noktası olarak kullanılan köprüler Osmanlı döneminde Hunkâr Köprüsü olarak adlandırılmıştır. Halk dilinde ise bu köprülere Honta Köprüsü denmiştir. Hüdavendigâr Livası Tahrir Defterleri adlı kaynakta bu yöreye Lipetoma ismi verilmiştir.
361876-1877 Türk-Rus Savaşı'ndan sonra bu yöreye Kafkas kökenli göçmenler yerleştirilmiş ve köyün adı Merzukıye/Mesâriye olarak değiştirilmiştir. Ancak daha sonraki yıllarda bu isim tekrar değiştirilerek önce Çiftlik, günümüzde ise Mesâriye olmuştur.
Mesire yeri olma potansiyeline sahip olan ve Kızıl Saray harabelerinin arkeolojik değerlendirilmesinin yapılması gereken Mesâriye Köyü, tarihî ve doğal zenginlikleriyle daha fazla ilgi görmeyi hak etmektedir.
Sıradaki yazımızda görüşmek üzere! Yaşam sevinciniz eksik olmasın!