Merhaba İnegöl'ün güzel insanları!
İnegöl'ün tarih ve kültürüne dair yazılarımıza devam ediyoruz.
İnegöl, hem tarihî dokusu hem de doğal güzellikleriyle öne çıkan köyleriyle dikkat çekiyor. Dipsizgöl ve Doğanyurdu köyleri, bu zenginliklerin güzel örnekleri arasında yer alıyor. Her biri, kendine özgü özellikleri ve geçmişleriyle İnegöl’ün kültürel mozaiğini oluşturuyor.
Dipsizgöl Köyü
Dipsizgöl Köyü, İnegöl’ün güneydoğusunda, engebeli ve erozyona açık bir arazide kurulmuştur. Şehir merkezine 11 kilometre uzaklıktadır ve Deydinler-Eskiköy yolu üzerindedir. Yakın çevresinde Kestane Alanı, Karakadı, Soğukdere/Kazıklı, Deydinler ve İsaören köyleri bulunmaktadır.
1990 yılı nüfus sayımına göre köyün nüfusu 735 kişi iken, 2000 yılında bu rakam 394’ü kadın ve 383’ü erkek olmak üzere toplam 777 kişiye ulaşmıştır. 1927 yılında yayınlanan Bursa Vilayet Salnamsi’ne göre, Hicrî 1301 (Miladî 1883) yılında İnegöl yöresine büyük bir göçmen kitlesi yerleştirilmiştir. Bu göçmenlerden 59 hane ve 214 kişi Dipsizgöl Köyü’ne yerleşmiştir.
Dipsizgöl, bütünüyle Bulgaristan kökenli muhacirlerden oluşan bir nüfusa sahiptir. Köyün arazisi erozyona karşı dirençsiz olduğundan, zaman zaman göçükler ve kaymalar meydana gelmiştir. Bu göçüklerden biri su ile dolarak göl halini alınca, köy bu adı almıştır. Köylüler geçimlerini çiftçilik yaparak sağlamaktadır.
Doğanyurdu Köyü
Doğanyurdu Köyü, İnegöl’ün güneybatısında ve Uludağ’ın kuzey eteklerinde yer alır. Engebeli bir araziye sahip olup, şehir merkezine 9 kilometre uzaklıktadır. Yerli köylerden biridir ve yakın çevresinde Sulu Köy/Süle, Paşaören/Kirles, Hoca Köy ve Cerrah Kasabası yer almaktadır. İnegöl ile bağlantısı, Cerrah, Suluköy ve Elmaçayır güzergâhı izlenerek sağlanır.
1990 yılı genel nüfus sayımına göre köyün nüfusu 255 kişi olarak belirlenmiştir. 2000 yılında ise bu rakam 118’i kadın ve 116’sı erkek olmak üzere toplam 234 kişiye düşmüştür.
Doğanyurdu Köyü, tarihî bir kimliğe sahiptir. Eski Türklerde, özellikle Oğuzlarda, her boyun bir yırtıcı kuş cinsinden sembolü bulunuyordu. Doğan, şahin ve atmaca bu semboller arasında yer alıyordu. Bu kuşlar, hem avcılıkta kullanılıyor hem de haberleşme hizmetinde görev alıyordu. Oğuzların Kayı Boyu, doğan kuşuna büyük ilgi göstermiş ve onun üretimine büyük önem vermiştir.
Doğanyurdu, bu kuşların üretim merkezi olarak bilinir. Tarihî belgelerde köyün eski adı Alayna ve Köçekler olarak geçmektedir. Bu isimler, doğan yavrularının üretim ve eğitimine işaret etmektedir. Köy, ayrıca zengin bitki örtüsü ve çeşitliliği ile dikkat çeker; meyve çeşitleri, özellikle kestane ve ceviz, bol miktarda yetiştirilmektedir. Ziraat ve tarım işçiliği de yapılmaktadır.
Sıradaki yazımızda görüşmek üzere! Yaşam sevinciniz eksik olmasın!