Değerli dostum,

Bu yaz tatilinde ne hikmetse, kendimi okuma hastası gibi görmeye başladım. Sanki kütüphanemdeki kitapların hepsini bir solukta okuyasım var. Daha iki gün önce elime aldığım Ahmet Yaşar Ocak tarafından yazılmış “Türkler, Türkiye ve İslam” ana başlığı altında (yaklaşım, yöntem ve yorum denemeleri) isimli kitabı da okudum.

Bu yoğun okuma çalışmalarında aklımda kalanlarla  duygularıma hitap eden arasında bir gelgit yaşıyorum. Duygu olarak, geçmişimizde yani Müslümanların tarihinde neler yapabildiklerimiz ve şimdiki halimiz arasındaki uçurumu görünce üzülesim geldi. Yazarımız, bugün her bakımdan gelişmiş olarak gördüğü ya da kabul ettiği Batı medeniyeti karşısında Müslümanların sosyal, siyasal, kültürel açıdan hallerini değerlendirmiş.

Yani özellikle ortaçağda bile Müslümanların en parlak devirlerini yaşarken “geçmişe takılıp” kalmalarından bahsetmiş. Tasavvufun başka mistik kültürlerden etkilendiğinden söz açmış sayfaların bazı yerlerinde. Yani bizim “dini büyüklerimiz” olarak bildiğimiz Allah dostlarının örnek hayatlarını “evliya kültü” olarak anlatmış olması akademik dilin duygusuzluğunu ele vermiş oluyor.

Hani gerçekte de bir roman yazmıyoruz, duygulara hitap etmenin gereksiz yükseltmenin, yüceltmenin bir anlamı yok elbette ki. Ama dedim ya duygusal anlamda yazılanlara takıldığımda biraz üzülmüştüm.

Tarihi çerçevede Müslümanların başarılı olduğu ve ne zaman ki İslamı bıraktık o zaman gerilemeye başladığımızı acı da olsa söylüyoruz.

Çünkü bu cümlenin içinde İslam'la beraber yüceldiğimiz, güçlü, kuvvetli olduğumuz kanaati var. Ama zihinsel arka planda, batıyı güçlü gördüğünüzde, sesiniz biraz daha farklı çıkıyor aynı konuyu ele alırken.

Değerli dostum,

Değişik konularda eserler vermiş olan Ahmet Yaşar Hocanın ilk defa kitabını okuma imkanım oldu. İçindekiler bölümüne baktığımız zaman şu başlıkları okuyoruz:

Tarih Boyunca Türkler ve Dinler (Problematik bir yaklaşım)

Tarihi Süreç İçinde Türklerin İslam Yorumu

II. Abdülhamit Dönemi İslamcılığın Tarihi Arka Planı (Klasik dönem Osmanlı İslam'ına genel bir bakış denemesi)

Günümüz Türkiye’sinde İslami Düşüncenin bir Tahlil Denemesi ve Tarih Perspektifi

Cumhuriyet Dönemi Türkiye’sinde Devlet ve İslam

Değişen Dünyada İslam'ın Günümüz Türkiye Müslümanlar Genel Bakış

Türkiye'de Siyasal ve Toplumsal Uzlaşma Problemi ve İdeolojik Çatışmanın Merkezindeki İslam.

Türk Müslümanlığı Tartışmaları Resmi İdeoloji ( Alevilik Sosyolojik ve Tarihsel Gerçek)

İslam, Tasavvuf ve Tarikatlara Sosyal Tarih Perspektifinden bir Bakış.

Küreselleşme Karşısında İslam yahut İslam'ı Bugüne ve Geleceğe Taşımak.

AHMET TAŞTAN