27 MAYIS 1960 VE 12 MART 1972 DÖNEMLERİNİN İNEGÖL’E YANSIMALARI-2

Abone Ol

Parti liderleri arasında görülen bu sert siyâsî mücadeleyi gerekçe gösteren Genelkurmay başkanı Orgeneral Memduh Tağmaç, Kara kuvvetleri komutanı Orgeneral Faruk Gürler, Hava kuvvetleri komutanı Muhsin Batur ve Deniz kuvvetleri komutanı Orâmiral Celal Eyicioğlu taraf›ndan 12 Mart 1972’de Reis-i cumhur Cevdet Sunay’a bir muhtıra verilmiş ve bazı reformların âcilen yapılması istenmiştir.

Bunun üzerine 2. Demirel hükümeti, istifa etmiştir.

Bundan sonra önce C. Halk Partisi ile Millî Selamet Partisi aras›nda ikili bir koolisyon gerçekleştirilerek Bülent Ecevit’in başkanlığında yeni bir hükümet kurulmuştur.

Necmettin Erbakan’›n başbakan yard›mc›s› olduğu bu dönemde 1974 y›l›nda K›br›s harekât› gerçekleştrilmiştir.

Elde edilen askerî başar›y› tek baş›na iktidara çevirmek isteyen Başbakan Bülent Ecevit, hemen seçime gitmiş ise de tek baş›na iktidar olacak halk oyunu alamam›şt›r.

Sonras›nda ülkede çok partili millî koolisyonlar dönemi başlam›şt›r.

Demirel ve Ecevit başkanl›ğ›nda değişik koolisyon hükümetleri kurulmuş ise de 12 Mart muht›ras›n›n öngördüğü reformlar gerçekleştirilemeyince 14 bakan›, parlemontad›ş›ndan, 5’i AP’den, 3’ü CHP’den 1’i CGP’den ve 1’i de tabiî senatörlerden olmak üzere Prof. Nihat Erim’in başkanl›ğ›nda 24 bakandan oluşan bir teknokratlar hükümeti kurulmuştur.


Birinci Nihat Erim hükümeti, 12 Mart muht›ras›n›n ön gördüğü reformlar›
gerçekleştiremeyince ikinci Nihat Erim hükümeti kurulmuş; istenen reformlar yine gerçekleşemeyince de bu sefer Ferit Melen ve Nâim Talû hükumetleri, devreye konmuştur.

 Bir birini takip eden koolisyonlar ülkeyi 12 Eylül 1980 ihtilâline
götürmüştür.
Bu dönemin ‹negöl’e yans›malar›na gelince: Ahmet Türkel ve Ahmet Akyollu
isimleri ortaya ç›kmaktad›r.

Ahmet Türkel, 3 y›l› Ticaret bakanl›ğ› olmak üzere 1960- 1977 y›llar› aras›nda İnegöl kökenl› Bursa milletvekili s›fat› ile, İnegöl coğrafyas›nda büyük yat›r›mlar›n yap›lmas›na vesile olmuştur.

Ahmet Akyollu da bu dönemde kesintisiz 16 y›l süre ile İnegöl belediye başkanl›ğ›n› yürütmüş; beledî hizmetlerdedeyim yerindeyse İnegöl’e çağ atlatmıştır.

 Bu dönemde Ahmet Türkel ve Ahmet Akyollu işbirliğine dayal› olarak ‹negöl coğrafyas›nda yap›lan yat›r›mlar›, özet olarak, Ahmet Türkel’in ağz›ndan dinleyelim: (YARIN DEVAM EDECEK)

RECEP AKAKUŞ Hocanın eserinden düzenleyip yayına hazırlayan

Ayhan Talha Bayraktar