12 Eylül 1980 darbesinin olduğu gün İnegöl Emek Gazetesi 57. sayısını çıkarıyordu. Darbe, sabaha karşı çok erken saatte olmuş ve sokağa çıkma yasağı ilan edilmişti. Buna rağmen İnegöl’deki askerî yetkililer, gazetenin o gün basılması için sahiplerinin matbaaya gitmesine izin verdiler.

Bu iznin verilmesinin bir sebebi de darbenin olduğunu gazete aracılığıyla da bütün İnegöl’e duyurabilmekti. Gazetenin o günkü manşeti: “Ordu idareyi ele aldı” şeklindeydi. Her türlü siyasi faaliyetin yasaklandığı tarihimizin en sert darbesi olan 12 Eylül tarihli Emek’in altında hâlen: “Günlük Siyasi Gazete” ibaresinin yazılı olması önceki günlerden kalma bir klişeden başka bir şey değildi.

Darbenin ertesi gününde Emek’in manşeti: “Yönetim Ordu’da”dır. Gerçi darbeyi duymayan kalmamıştır artık! Yine de gazete yaşananları kısa bir özet geçmiştir. İnegöl’de darbeyi duyuran ilk gazete olmakla övünen Emek, dünkü gazetenin kısa bir sürede tükenmiş olduğunu da gururla yazmaktadır!

Darbeciler, belediye başkanı Refik Tabakoğlu’nu  derhal görevden aldılar. Belediye hizmetleri artık kaymakamlık gözetiminde olacaktı. Kaymakam Fevzi Çobanoğlu, başta İnegöl olmak üzere bütün bağlı beldelerin (Yenice, Tahtaköprü, Kurşunlu) belediye başkanı hükmündedir.

Gazetenin sorumlu müdürü A. İrfan, darbe başı Kenan Evren’in demecinden yola çıkarak: “Eyvah! Parlamentoda canı yanmadık kimse kalmayacaktır, desenize!” yazmıştır.  

Gazetenin yazarlarından Muhsin Önel ise: “Düdük Öttü” başlıklı yazısında askerlerin düdüğü öttüklerini ve parlamentonun tribüne çıkarıldığını yazmıştır. Aslında burada tribün yerine daha uygun ifade “Cezaevine çıkarıldı” olmalıydı, çünkü kapatılan meclisin vekillerinden hapsi boylayan boylana..

Darbeden nasibini almayan yoktur; İnegöl Spor bile. O yıl iyi bir kadro kuran takım, bütün müsabakaların tatil edilmesiyle boşta kalmıştır. Gazetenin 13 Eylül tarihli sayısında İnegöl takımının fotoğrafına yer verilmiştir. Tofaş takımı ile maçı olacaktı, darbe olmasaydı eğer.

Maçlar bir hafta sonra oynanmış ama İnegöl’ün üç takımı (İnegöl, Demir ve Doğan takımları) da rakiplerine yenildiler. Bu üç takım o hafta tek bir gol dahi atamadılar. Demek ki darbe bizim İnegöl futbolcularını fazlasıyla kötü etkiledi!

15 Eylül 1980 Pazartesi günü İnegöl’de sadece ilkokullar açılmıştır. Darbenin bu 4. gününde sokağa çıkma yasağı biraz hafifletildi. Akşam 21 ile sabah 05 arası evden çıkmak yasaktı.

İlçe halkının şikâyetlerini bildirebilecekleri 1034, 1035 ve 1009 numaralı telefonlar verilmişti. Artık birbirini şikâyet eden edenedir!  

İlçemizde faaliyet göstermiş ve darbede kapatılmış TÖB-DER, Büyük Ülkü, Akıncılar gibi derneklerin yöneticileri apar topar tutuklanarak, İzmit’e götürüldüler.

 Gazetedeki köşe yazısını: “Beklenen Gerçekleşti” başlığıyla yazan Av. Uğur Aydoğan, darbecilere şirin görünmek derdindedir. Ona göre iyi ki ordu darbe yapmıştır!

DR.SALİH EROL