Yıl 1997 İnegöl İlçe Milli Eğitim Müdürlüğüne atamam yapıldı. 8 Ocak 1997’de genç  heyecanlı,  İnegölün  eğitim sorunlarını bilen  bir İnegöl sevdalısı olarak göreve başladım. Okul müdürü ve öğretmen arkadaşlarımla birçok toplantılar yaparak sorunların çözümü yollarını arıyoruz.

   Öğretmen açığı  var ancak  ücretli  öğretmen  görevlendirecek eğitim fakültesi mezunu aday yok. 4 yıllık, 2 yıllık farklı bölümlerden mezun hatta lise mezunu olanlara  görev vermek zorundayız.

İngilizce  öğretmeni  yok denecek  kadar  az. 21 saat derse giren öğretmenlerle  görüşerek  30 saate  kadar  görevlendireceğimizi beyan ettik. 

İhtiyacın ancak böyle cözüleceğini  iyi bilen  vefakar  öğretmenlerim adaletli bir görev dağılımında bu işin üstesinden  geleceğini söylediler. 21 saat değil,  30 saat derse giren öğretmenlerden o gün tam 70 öğretmen  kazanım  sağladık. Yani 70 öğretmen  açığı kapatmış  oldu.

  Refahyol hükumeti ve milli eğitim  bakanı  Mehmet  Sağlam iktidarda. Ancak göreve henüz 50 gün önce başlamış çözümler üretirken  28 şubat oldu. Yeni  hükümet kuruldu. Anasol-D  hükumeti  göreve  başladı. Bakanımız  Hikmet Uluğbay  oldu.

  Tabiki biz aynı heyecanla koşuyor, koşuşturuyoruz. Kesintisiz 8 yıllık eğitim kanunu çıktı.  Köylerin taşıma merkezlerine alınması, köy okullarının kapanması, öğretmen, demirbaş ve evrakların  taşınan merkez  okullarına nakillerinin yapılması  konusunda  talimatlar  geliyor. Biz de bunları çok zor da olsa uygulamaya çalışıyoruz.

  Bursa valisi sn. Orhan Taşanlar kaymakam  ve ilçe müdürleri  ile üst üste toplantılar yapıyor. Bursa'da  bu kanunun sorunsuz  uygulanacağını anlatıyordu. Bizde bu emirleri uygulamaya çalışıyor. Taşıma servisleri ile görüşmeler  ihaleler yapıyoruz. İnegöl olarak öğrencilerimize  bir  kahvaltılık öğle yemeği  projesi de hazırladık.

 Ağustos ayının  son  günleri idi. Sayın valimiz kaymakam ve ilçe müdürleri ile toplantı yaptı.

Her ilçe (kaymakam veya ilçe müdürü) 5 dk. Konuşacak. İtiraz istemem  ancak ihtiyaç  ve çözüm  önerilerinizi 5 dk anlatın dedi. Bazı ilçelerde  kaymakam  beyler, bazı ilçelerde  ilçe müdürleri konuştu. Sn.kaymakamım Tahsin Cumhur ERSOY (mekanı cennet olsun) bana  sen konuş dedi.

Biz de tamamdır  dedik. Süre az, dert çok. ( Mehmet şimdi  çok konuşma zamanı  değil, az öz konuş dedim kendime) çıktım kürsüye dedimki; sayın valim İnegöl olarak talimatlarınız çok zor da olsa biz çözüyoruz. Ancak bir önemli sorun var. Ben ilkokulu 3 km mesafede komşu  köyde okudum. "Malesef hiç öğle yemeği  yiyemeden aç okuduk.  Benim  bu öğrencilerin aç kalmasına  gönlüm razı değil. Bunlara kahvaltılık yemek verelim."

Vali bey: “Nasıl  olacak, okullar 20 gün sonra açılıyor? Diye sordu. Ben dedim ki; “Efendim  biz bir proje hazırladık.  "Süt, meyve suyu, pohoça, simit  gibi" kahvaltılık  bir ikram” dedim. projeyi ve maliyeti izah ettim. Vali bey işte bu dedi.

Hemen  Sosyal Yardımlaşma  Vakfı Genel  Müdürünü aradı. Bedelini söyledi. Genel müdür 4 ayrı taksit halinde gönderiyorum  dedi. Biz de ilçe  sosyal yardımlaşmaya muracat  ettik. Proje ilk yıl başarı  ile uygulandı. Tabiki  diğer ilçeler “Biz de  isteriz” demişti. Vali bey “Ben İnegöl gibi proje isterim” dedi. Sonuçta yanılmıyorsam  Bursa'da öğrencilere öğle yemeği  veren  ilçe  biz olduk.

  İlçe Milli Eğitim olarak bir yandan geceleri köyleri dolaşıyoruz, kesintisiz  8 yıllık eğitim sistemini anlatıyoruz. Bir köyde bu sistemi  anlatırken, kahvenin ortasında ağzında  sigarası, başında  8 köşeli  kasketi olan  bir amca bana; "Dur dur yeter  anlatma. Bu kadar ne uzatıyorsun. Siz bunu mu yapmak istiyorsunuz? Şöyle kısaca söyleyin biz ancak öyle anlarız. "ARTIK KÖYÜMÜZDE AYDIN BİR KİŞİ VAR ÖĞRETMEN ONU ALACAKSINIZ,  OKULDA BAYRAK DALGANIYOR ARTIK  DALGALANMAYACAK, HAFTADA  İKİ DEFA  İSTİKLAL MARŞI  SÖYLENİYOR  ARTIK SÖYLENMİYECEK."

 Benim nutkum kesildi. Amcamın elini öptüm ve ayrıldık.  Bugün o amcanın  ne kadar haklı olduğu  ortaya çıktı  galeba!!!.

  Biz verilen görevi layıkıyla heyecanla yapmaya çalışarak Eylül’de  okullarımızı servisli ve öğle  yemekli eğitime  açtık. Artık sıkıntısız eğitime başladık. 20 gün filan da geçti.

 SONUÇ: 3 Ekim 1997’de daha 10 aylık müdür iken bizi görevden aldılar. ( Merak edenlere özelden anlatırım.)

(Devamı Anılarım-5’de)

Mehmet Baştürk

İnegöl İlçe Milli Eğitim Eski Müdürü