Malumunuz yeni eğitim ve öğretim yılına başladık.Bu vesileyle yeni eğitim ve öğretim yılının her kademedeki tüm Milli Eğitim camiasına öğrenci ve velilerine hayırlara vesile olmasını Yüce Allah'tan diliyoruz.

    Resulullah(sav) bir hadis-i şeriflerinde "Ben muallim olarak gönderildim" buyuruyor.Bu hadisin bize verdiği mesaj şudur ki,her eğitimci Allah Resulünü (sav) örnek almalıdır.Çünkü eğitim alanı en zor alanlardan biridir.Yarım hekim insanı nasıl ki candan ediyorsa yarım eğitimci de bir toplumun geleceğini riske atabilir.    Kur'an'da Yüce Rabbimizin seçtiği kelimeler bizlere önemli ipuçları veriyor. Örneğin Rahman suresinin hemen ilk ayetin de "Rahmân Kuranı öğretti" buyururken Allah'ın 'Rahman' sıfatı zikredilmiştir.Yani "Merhametli olan ancak öğretebilir" mesajı verilmektedir.Ders kitapları akla hitap ederken eğitimcinin görevi bu bilgileri yürek ile birleştirerek akıl ve yüreğin birleşmesini sağlamaktır.Yüreğe hitap edecek eğitimcinin de yürekte bulunması gereken özelliklere (sevgi-şefkat-merhamet) sahip olması gerekir.Aksi takdirde "Kendisi himmete muhtaç dede, nerde kaldı başkasına himmet ede" durumuna düşecektir.

    Eğitimci, en büyük muallim olan Resulullah'ı  (sav) örnek almalıdır. Bu anlamda Peygamberlerin özelliklerini öğrenip o özellikleri kendisine esas almalıdır. Peygamberlerin özelliklerini nasıl örnek alabiliriz? Bunun için o özellikleri hatırlayıp örnek alma şeklimizi birlikte paylaşalım:

1)SIDK (Doğruluk):Peygamberlerin en büyük özelliği "DOĞRU" olmalarıdır.Yani sözü,özü birbirine uygun yalan söylemeyen,doğruluğu kendisine prensip edinmiş demektir.Ayette  "O halde seninle beraber tevbe edenlerle birlikte emrolunduğun gibi dosdoğru ol"(Hud-112) geçtiği gibi doğru olmaktır.O halde eğitimci de peygamberlerin bu özelliğini kendisine örnek alıp doğru olmalıdır.

2)EMANET(Güvenilir olmak):Peygamberlerin bir özelliği de güvenilir insan olmalarıdır. Unutmamak gerekir ki Hz.muhammed'in(sav) insanlar arasındaki ismi Muhammed'ül emin di.Yani "Güvenilir Muhammed"idi.Öyleyse eğitimci de hem güven vermeli hem de güven duymalıdır.

3)İSMET(Günahsız olmak):Peygamberler günah işlemezlerdi. Öyleyse bizler de elimizden geldiği kadar günah işlememeye çalışalım.Bazen şöyle bir söz duyarsınız "efendim elimde olmadan günah işledim".Sormak lazım.İnsan elinde olmadan nasıl günah işleyebilir ki?Mazeretlerin arkasına saklanmaya gerek yoktur.Bir düşünürün dediği gibi  'Günahlar bozuk pirincin içindeki kurtlar gibi olsaydı kimse yanaşmazdı".Öyleyse günahları gözümüz görmese de (ki bir kısmı açıktır) kalp gözümüz mutlaka görmelidir.

4)FETANET(Zeki olmak).Yüce Rabbimiz, Peygamberleri zeki insanlardan seçmiştir. Zeki olmak bizim elimizde değildir. Peki eğitimci bu özelliği nasıl örnek almalıdır? Okumak,okumak,okumak.Çünkü okuyan araştıran insan bilgisini artırır.Bilgili insan ilgili insan olur.İlgili insanın da bir amacı olur.Amacı olan insanda başarılı olur.Başarılı insanlarda mutlaka zekalarını geliştirmiş insanlardır.Eğitimci bilmediği konular için rahatlıkla bilmiyorum diyebilmelidir.Alimlerimiz derler ki:"Bilmiyorum diyen insana bilene kadar öğretirler.Ama biliyorum diyen insanlara da bilmiyorum diyene kadar sorarlar ".

Onun için "bilmiyorum" diyebilmek ilmin yarısı sayılmıştır ve bilgiye giden yol kabul edilmiştir.Büyüklerimizin,'herkes cevap verebilir ama herkes soru soramaz 'sözü ne güzel ve anlamlı bir sözdür.

5)TEBLİĞ(Allah'tan aldığı emirleri eksiksiz insanlara bildirmek):Peygamberlerin en önemli özelliklerinden biri de budur.Yani Allah' ın emirlerini insanlara iletmektir.Peygamberler miras bırakmazlar.Peygamberlerin mirası alimlerdir.Öyleyse eğitimci bu onurlu hizmet içerisindeki yerini almalıdır.Bildiğini anlatmalı,anlattığını yaşamalıdır.Onun hayatı anlattığıyla çelişmemelidir.

Eğitimci sabahleyin okula giderken abdest almalı (yetiştirebilirse) iki rekat nafile namaz kıldıktan sonra yola çıkmalıdır. Eğitimci sınıfa doğru ilerlerken şu duayı dilinden düşürmemelidir:" Rabbim, yüreğime genişlik ver. İşimi bana kolaylaştır. Dilimden (şu) bağı çöz ki sözümü anlasınlar"(Taha-25,28)

Eğitimci sınıfta oturan öğrencilere bakarken çocuk gözüyle değil, geleceğin kaymakamı doktoru, valisi gözüyle bakmalı onlara ona göre değer vermelidir. Unutmayın: Her çocuk bizlere teslim edilmiş Allah'ın bir emanetidir.Emanete ihanetin sorumluluğunu hatırlatmaya bilmem gerek var mı?

Milli şairimiz.M.Akif'in şu sözüyle bitirelim:

" Muallimim diyen olmak gerektir,imanlı,

Edepli sonra liyakatlı, sonra vicdanlı".

( Muallim öğretendir. Muellim,elem acı, sıkıntı verendir).

ABDÜLVASİH DURAN