Recep Akakuş'un köşe yazısı
1943 yılına gelindiğinde de Hasan Mutlu ve oğullarının Cerrah Beldesi’nde kurdukları sandalya fabrikasında yeni bir gelişmenin yolu açılmış ve Bulgaristan’dan getirttikleri İtalyan asıllı bi usta aracılığı ile sandalyacılıktan koltuk iskeletçiliğine geçiş sağlanmıştır. Böylece; İnegöl’de mobilya sanayîinin kurulmasına ilişkin ilk adım atılmıştır.
Aynı yıl içinde Cafer ve Abdüsselam Cumhur kardeşlerin, İnegöl-Osmaniye Mahallesi Paşabey Çıkmazı’nda kurdukları sandalya fabrikasında kaliteli sandalya üretimi yaptıkları da dikkati çekmiştir.
1945 yılına gelindiğinde ise, artık, İnegöl’de mobilyada tasarım ve dizayn dönemi başlamıştır.
1957 yılına gelindiğinde İnegöl’ün eşrafından İbrahim Bosnalı, Şakir Lakşe ve arkadaşlarının 150 ortak ile İnegöl-Kalburt Deresi kıyı- sında kurdukları 24 bin günlük kapasiteli tuğla fabrikasında üretim başlatılmıştır.
1977 yılına gelindiğinde İnegöl kökenli Bursa milletvekili Ahmet Türkel, İnegöl Belediye başkanı Ahmet akyollu, İnegöl Sanayî ve Ticaret Odası Başkanı Kadir Güçlü’nün gösterdikleri üstün gayret sonunda İnegöl-Eski Hava Alanı arazisi üzerinde “İnegöl Organize Sanayî Bölgesi” kurulmuştur.
1984 yılına gelindiğinde yapımı tamamlanan “İnegöl Organize Sanayî Bölgesi “nde sanayiciler, yatırımlarını-fiilenyapmaya başlamıştır. 1998 yılına gelindiğinde “İnegöl Organize Sanayî Bölgesi”ne doğal gaz getirilmiştir. 2001 yılına gelindiğinde kurulması planlanan fabrikalardan 96’sı, kurulmuş ve tam kapasite ile üretime başlamıştır.
İNEGÖL ORGANİZE SANAYÎ BÖLGESİ VE KURULUŞLAR: a. Orman ürünleri ile İlgili olanlar: 1)Starwud; 2)Sülekler; 3) Şahin; b. Dokuma ile ilgili olanlar: 1 ) Küçükçalıklar; 2) Bisaş; 3) Marteks ve Adorteks; c .Konfenksiyon İle İlgili Olanlar:1)İnternational-Gourup. d. Gıda Ürünleri İle İlgili Olanlar:1)Frigo-Pak. e. Mukavva Sanayii İle İlgili Olanlar: 1)Olmuksa.e. Cam-Pençere Sanayii İle İlgili Olanlar: 1)Cam-Pen. f. Piliç ve Yem Sanayii ile İlgili Olanlar.1) C. P. g. Ağırsanayî İle İlgili Olanlar: 1)Demirdöküm.
SEKTÖREL BAZDA FABRİKA DAĞILIMI: a) Tekstil Sanayiinde…. : 40 Fabrika = üretimde: % 48; b)Ambalaj Sanayiinde: 1 Fabrika = Üretimde: % 1; c) Cam Sanayiinde……. : 3 Fabrika = üretimde : %4; d) Orman Ürünleri ve Mobilyada: 25 Fabrika =Üretimde: %30; e) Gıda Maddeleri Sanayii: 4 abrika =Üretimde: % 5; f) Döküm Sanayi ………: 1 Fabriak =Üretimde: % 1; g) Otomativ Sanayii………: 6 Fabrika Üretim : % 10; k) Kimya Sanayii ……… : 1 Fabrika = Üretim: % 1; Toplam: Fabrika Sayısı: 83 Üretim Kapasitesi …%100
Önemli Not: burada görülen fabrika sayısı ve de üretim yüzdeleleri, 2001 yılı verilerine göredir.
Bu yıldan bu yana sanayi tesisleri o kadar çok artmıştır ki söz gelimi: “Çilek Mobilya”, üretim tesislerini İnegöl Ovası’nın doğu ucunda yer alan Kurşunlu’ da kurarken “İnegöl Mobilyacılar Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği “mensupları da İnegöl Ovası’nın batı ucunda yer alan Akıncılar Köyü’nde İstanbul’ daki: “MASKO ve MODOKO” üretim tesislerini örnek alarak geniş bir üretim ve de satış tesisini tamamlamak üzeredir. Böylece; mobilya sanayini yönlendiren İnegöl’lü hemşehrilerim, 24 kilometre uzunluğu ve 9 kilometre genişliği olan İnegöl Ovası’ndaki tarım ve ziraat üretimini bitirme noktasına getirmişlerdir. Akl-i selîm ölçülerine ve de ilmî verilere pek uyğun bir gelişme omamakla birlikte “hayırlısı dileyelim” ve İnegöl’lü müteşebbis hemşehrilerimi Yüce Allah’ a emanet edelim.